Mireia Tetas és la tercera generació de Bodegues Pinord, celler amb història ben arrelada al municipi de Vilafranca del Penedès. Ella ho confirma: “Des de fa 150 anys, hem estat defensors de la tradició vitivinícola del territori”. Ara, compagina el treball d’export manager i màrqueting al celler amb el seu pare, donant com a resultat una combinació que “combina la saviesa i experiència de les generacions passades amb les noves idees dels més joves”. Una garantia, dirà, que assegura futur, i que els ajuda a reforçar la marca, construïda a partir, entre d’altres, del seu compromís amb la sostenibilitat i la biodinàmica.
Com valores la situació actual del sector en el Penedès i en Espanya?
El sector del Penedès passa per uns moments de preocupació per la sequera extrema que hem tingut i estem tenint. Portem uns anys ben difícils, els viticultors. De fet, des de la covid, no ho hem tingut gens fàcil. Així i tot, ens agrada ser positius, perquè creiem que al Penedès tenim els productes adequats que demanen les noves tendències de mercat: vins blancs afruitats i escumosos.

“Compromís amb la sostenibilitat”
Tothom parla del canvi climàtic, o millor dit, de realitat climàtica. Què feu des del vostre projecte per reduir, sinó evitar, el seu impacte?
Som conscients del canvi climàtic i del seu impacte en el sector vitivinícola. I estem convençuts que el futur del sector vitivinícola passa per un compromís ferm amb la sostenibilitat. Per això, hem implementat diverses mesures en els nostres cellers i vinyes per a reduir el nostre impacte mediambiental i contribuir a la preservació del medi natural, començant per una gestió de l’aigua eficient, ja que l’aigua és un recurs fonamental per a la viticultura, i la seva disponibilitat es veu cada vegada més afectada.
Parleu-nos de mesures concretes…
Una de les mesures és ampliar el marc de plantació de ceps. Això permetrà que les vinyes tinguin més accés a l’aigua i els nutrients del sòl, i que siguin més resistents a la sequera i les temperatures extremes. També estem plantant varietats de raïm ancestrals més tardanes de veremar, que ens ha de permetre evitar els efectes més nocius de les onades de calor de primers d’estiu, i que poden afectar la maduració del raïm.
A més a més, practiquem la viticultura biodinàmica, una forma d’agricultura que busca treballar en harmonia amb els cicles naturals. La biodinàmica ens ajuda a obtenir vins de gran qualitat, alhora que reduïm el nostre impacte mediambiental, aportant als ceps el màxim de nutrients i vitalitat a la planta. Un exemple d’aquest compromís és el nostre celler nou a Mas Muntanyans (Castellet i La Gornal), que funciona completament amb energia solar. Hem instal·lat panells solars que generen suficient electricitat per a cobrir totes les necessitats del celler, des de la refrigeració fins a la il·luminació. Cosa que ens permet reduir significativament la nostra petjada de carboni i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.
Hi és, també, la col·laboració amb World Nature Foundation…
Així és. La World Nature Foundation és una ONG dedicada a la protecció de la fauna salvatge. Junts, hem creat un projecte de conservació dels animals, especialment centrat en els mussols i els ratpenats. Aquests animals juguen un paper crucial en l’equilibri dels ecosistemes vitivinícoles, i per això creiem que és important protegir-los. A més a més, per a nosaltres, la natura i els animals no són només un element important del medi ambient, sinó que també formen part integral de la nostra filosofia de treball. Creiem que els vins han de reflectir el terroir en què es cultiven, i això inclou respectar i preservar el medi natural que ens envolta.
Penseu que pot ser viable la viticultura de secà?
Creiem que el raïm és una fruita i com tots els arbres fruiters necessiten aigua per poder viure i madurar correctament. Els estressos hídrics que pateix la planta poden restar qualitat a la fruita.

Canvi de tendència en el mercat del vi
Estan percebent canvis de tendència pel que fa al tipus de vi demanat pels consumidors?
Sí. En els últims anys, hem observat alguns canvis significatius en les preferències dels consumidors, com per exemple, un augment de la demanda de vi blanc on els consumidors cada vegada busquen vins blancs més frescos, aromàtics i elegants, ideals per a gaudir en qualsevol ocasió, vins blancs més gastronòmics, amb més cos i estructura, que són perfectes per a maridar amb plats elaborats, els escumosos també estan guanyant popularitat i per últim, vins negres més afruitats i menys fusta, ja que els consumidors busquen vins negres fàcils de beure i que expressin la tipicitat del raïm.
De la mateixa manera que van ser els introductors, aquí, dels vins amb agulla, tenen al cap algun producte nou? Els vins sense conservants o amb baix contingut alcohòlic són una opció?
Com bé comentes, des dels nostres inicis vàrem ser el primer elaborador dels vins d’agulla a l’Estat espanyol. Actualment, continuem apostant per la innovació i la creació de productes que satisfacin les necessitats dels nostres clients i s’adaptin a les noves demandes del mercat. Hem estat també el primer celler certificat per Demeter amb l’agricultura ecològica i biodinàmica a Espanya el 2007. I això suposa mínimes intervencions. Som conscients que cada vegada hi ha més consumidors que busquen vins amb baix contingut alcohòlic. Per això, des de fa temps elaborem un vi escumós amb un grau alcohòlic del 5,5%. Aquest vi, que ja ha rebut una gran acollida per part del públic, és ideal per a aquelles persones que volen gaudir d’un vi espumós sense renunciar al sabor i la qualitat.

Relleu generacional: procés natural
Com veuen el canvi generacional en aquest sector en què la tradició és sinònim de marca i producte diferencial?
El canvi generacional ha estat un procés natural i enriquidor, que ha permès a la nostra família combinar la saviesa i l’experiència de les generacions passades amb la frescor i les noves idees de les generacions més joves. Creiem que la combinació de tradició i modernisme és la clau per a garantir el futur i per a mantenir la nostra marca i producte.
Des de fa 150 anys, hem estat defensors de la tradició vitivinícola del Penedès. Hem treballat per a preservar els mètodes ancestrals de producció, alhora que hem incorporat noves tecnologies que ens permeten elaborar vins d’alta qualitat amb el màxim respecte pel medi ambient. A més a més, la incorporació de la tercera generació als cellers ha aportat un aire fresc i una visió innovadora i això ens ha permès explorar noves possibilitats i adaptar-nos a les demandes del mercat actual. En aquesta línia, des de fa diversos anys, estem treballant en una línia de vins de mínima intervenció, anomenada VI+D. Aquests vins es caracteritzen per haver estat elaborats amb el mínim d’intervenció, respectant al màxim el raïm i el seu entorn.
L’administració, la d’on sigui, és un facilitador, un acompanyant, un divulgador, un soci estratègic…, o un fre?
És un acompanyant de viatge necessari.
Què els agradaria transmetre en positiu des del vell mig del Penedès respecte del futur d’aquest sector, estratègic per la vegueria i el país. Volem transmetre un missatge d’optimisme i confiança en el futur del sector vitivinícola, un sector estratègic per a la nostra vegueria i per a tot Catalunya. Tenim molts motius per a estar orgullosos del que hem aconseguit i per a encarar el futur amb il·lusió.
El Penedès compta amb un clima i un sòl únics que permeten produir vins d’alta qualitat reconeguts a tot el món. A més, la nostra vegueria té una llarga tradició vitivinícola que s’ha anat transmetent de generació a generació. A més, el Penedès és bressol de varietats autòctones com la xarel·lo, que donen personalitat i caràcter als nostres vins i escumosos, com també els vins negres amb prestigi.
També volem anomenar la DO Penedès, 100% ecològica. El Penedès és la primera denominació d’origen del món que està a punt d’aconseguir la certificació 100% ecològica. Això és un reflex del nostre compromís amb la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient i estem immensament orgullosos de formar part d’un sector tan dinàmic i innovador. Estem convençuts que el futur del sector vitivinícola al Penedès és brillant. Tenim tots els ingredients necessaris per a continuar elaborant vins i escumosos d’alta qualitat. A més, la Vegueria del Penedès i la DO estan apostant per la promoció del turisme del vi i el cava, cosa que ens permetrà donar a conèixer els nostres vins i el nostre territori a un públic encara més ampli.