VadeVi
Rafel Sabadí: “El tast a cegues suposa la relació més íntima entre una copa de vi i un mateix”
  • CA
Rafel Sabadí tastant vins a cegues

!--akiadsense-->

Des de que va acabar el seus estudis de sumilleria l’any 2004, una de les passions d’en Rafel Sabadí (L’Escala, 1977) és el tast de vins a cegues, és a dir tastar vins sense tenir cap pista del vi que té a la copa més enllà de les percepcions que a través dels seus sentits pot captar. Recentment ha guanyat el concurs de tast a cegues benèfic que van organitzar els Máster of Wine Fernando Mora y Jonas Tofterup i on van participar al voltant de 300 concursants. Aquesta iniciativa, benefica i online, creada durant el confinament tenia per objectiu col·laborar amb el moviment #yomecorono.

Però aquest no ha estat el primer concurs que el sommelier empordanès ha guanyat al llarg de la seva carrera. L’any 2008 va ser el primer guanyador, juntament amb el seu company David Martínez, del Premi Vila Viniteca de Tast per Parelles, concurs on ha arribat fins a 8 vegades a la final en les 13 edicions que s’han celebrat fins ara. L’any 2016 va guanyar el prestigiós concurs Ruinart Sommelier Challenge, on un dels tres blocs principals és el tast a cegues de vins.

Després d’una llarga carrera com a sommelier del restaurant familiar El Roser 2 de L’Escala, l’any 2018 va emprendre el seu projecte més personal juntament amb la seva esposa, Helena Juher, l’espai enogastronòmic UAIN, un restaurant on el vi és l’autèntic protagonista.

A Vadevi hem parlat amb en Rafel Sabadí sobre el tast de vins a cegues.

– Rafel, què significa per tu el tast a cegues?

Una bona manera d’aprendre i divertir-se, però també suposa la relació més íntima i particular entre una copa de vi i un mateix. Tots en algun moment de les nostres vides ens ha creat una situació d’inseguretat per la por a equivocar-nos i poder causar una mala impressió davant la gent que ens envolta. Quan tastes a cegues no et queda una altre que confiar amb tu i creure en els teus sentits.

– Quines són, segons la teva opinió, les principals qualitats que ha de tenir un tastador de vins a cegues?

Preparació, esforç i perseverança i en el moment del tast molta atenció i concentració, intentant forçar al màxim la memòria olfactiva. És bàsic també, confiar en les primeres impressions i en el teu propi instint.

– Per arribar a guanyar un concurs de tast de vins a cegues creus que té més importància el talent (qualitats innates) o l’entrenament?

Una mica de les dos coses, ja que si tens el talent però llavors no el practiques difícilment assoliràs els teus objectius. Penso que el talent és innat, però com en moltes altres coses de la vida, l’esforç, la constància i una mica de sort són la clau de l’èxit.

– Com cal preparar la participació de un concurs a cegues?

Preparant bé els entrenaments tant a nivell pràctic com teòric, posant especial atenció en aquelles varietats o zones que tens menys sensibilitat per reconèixer i retastant vins que potser tenies més oblidats. Molt important, estar al cas de les darreres novetats i tendències del mercat. En general, quants més vins tastats més possibilitats tens d’encertar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa