VadeVi
Teresa Jordà: “Enfortirem l’Incavi, segurament amb una reestructuració”
Teresa Jordà és la consellera d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya
Teresa Jordà és la consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya | Jordi Play

Teresa Jordà (Ripoll, 1972) és la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació des del mes de juny d’aquest 2018, i un mes després de la seva presa de possessió va portar a govern la Llei Vitivinícola de Catalunya. La norma es va aprovar i ara ha de seguir el seu tràmit parlamentari. En aquesta entrevista, Jordà assegura que si la Generalitat tingués més competències en el sector del vi “la gestió seria millor”, considera una “anomalia” que la DO Cava no sigui catalana si un 95% de la seva producció ho és, i anuncia reestructuracions a l’Incavi per tal de reforçar el paper del vi català.

La nova Llei Vitivinícola de Catalunya està en tràmits parlamentaris. Què n’espera?

Desitjo que tiri endavant perquè era una demanda del sector i és molt important, jo diria que és vital que la tinguem. Quan vaig arribar al departament d’Agricultura me la vaig trobar al rebost però ens vam proposar que abans dels primers 100 dies de govern s’aprovés i així ho vam fer. Ara cal donar-li el reglament necessari perquè faci la seva funció.

Aquesta llei aglutinarà tota la normativa del sector de les diferents administracions. Creu que si la Generalitat tingués més competències en aquest àmbit la gestió del sector del vi seria millor?

Absolutament. Hem de fer les dues coses en paral·lel. La llei pretén posar al dia l’ordenament existent perquè anàvem una mica endarrerits però el que és evident és que tot allò que es pot gestionar des del territori, des de la proximitat, des del coneixement, des de casa pels de casa justament perquè creixin arreu, perquè creixin al món, és més eficient. Si tinguéssim més competències, segurament ho faríem millor. D’això no en tinc cap dubte.

Teresa Jordà, és la responsable d'Agricultura del govern de Quim Torra
Teresa Jordà creu que el moment que està vivint el cava “és complicat” | Jordi Play

La DO Cava no és competència seva, però hi ha hagut eleccions al Consell Regulador en un moment convuls del sector. Com veu aquesta nova etapa amb Javier Pagès al capdavant?

Primer de tot el vull felicitar i el vull encoratjar perquè hi ha molta feina a fer. Un 95% del cava és català, la DO també ho hauria de ser. Però el moment que està vivint el cava és complicat, hi ha molta feina a fer, però la sort és que hi ha molta gent que la vol fer, gent molt preparada. Per tant, només hi veig futur.

Des del departament que ara lidera, té prevista alguna mesura nova per a promocionar el vi català?

El que tenim clar aquesta legislatura és que tenim una eina, l’Incavi, que ens ha d’ajudar a fer promoció dels nostres vins. Tots sabem que no hi ha un gran pressupost, no és un pressupost enorme per fer una gran difusió però també és veritat que reforçarem aquesta institució, segurament amb una reestructuració pensant les seves fortaleses, i amb el suport del Departament, les oportunitats són ingents. És un sector que està l’alça i no hi ha res millor que intentar treballar per un sector que creu en sí mateix i des de l’administració hi hem d’estar al costat.

Consellera, quina relació té vostè amb el vi?

Hi tinc una relació molt íntima, perquè les meves millors lectures, els vespres, són sola i amb una copa de vi. M’agrada molt prendre vi amb gent perquè sóc de sobretaula i de discussions, però tinc debilitat per fer-ho d’una forma més íntima. Penso que prendre’l sola té una dimensió que si algú no ho ha provat el convido a fer-ho. Vi català, és clar!

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Quim a setembre 20, 2018 | 08:28
  Quim setembre 20, 2018 | 08:28
  Mare de Déu! La última resposta és de traca! Quin nivell!
 2. Icona del comentari de: Qui els va obrir la porta? ... el de Fatxanet potser? a setembre 21, 2018 | 09:32
  Qui els va obrir la porta? ... el de Fatxanet potser? setembre 21, 2018 | 09:32
  Totalment d'acord! De la mateixa manera que els catalans no podem fer xampany, ni formatge manxec, ni torró de xixona, ni albariño, per posar quatre exemples, no veig per què aquells que són productors de vi escumós, s'han de poder beneficiar del bon nom que els elaboradors de cava catalans, amb treball i dedicació han aconseguit ... ep! i el pitjor de tot; se n'aprofiten del nostre èxit i a sobre utilitzen l'odi als catalans per colocar el seu producte, producte de baixa qualitat, sigui dit.
 3. Icona del comentari de: Xampany. Prou de «caga» a setembre 21, 2018 | 10:24
  Xampany. Prou de «caga» setembre 21, 2018 | 10:24
  Podriem aprofitar per trobar un nom per al nostre vi. Cava, -caga?- és un nom espantós, molt lleig i cacofònic. Enacara hi ha gent que creuen que «fa pàtria» dir «cava» enlloc de txampany, o xampany, el nom tradicional per molt que protestin els fancesos. De cava se'n pot fer a Melilla... Necessitem un nom oficial, d'acord, però el domèstic hauria de ser xampany. Oi que no diem brandy, sinó conyac a un Mascaró o Torres fet al Penedès, per exemple?
 4. Icona del comentari de: Joan a setembre 21, 2018 | 10:55
  Joan setembre 21, 2018 | 10:55
  ai ai ai ai aiiiiii.... Com volen tancar oportunitats a altres regions que estén disparant la seva oferta de Cava, amb tretas de protegir... Deixa a la resta a vendre cava. Si vols sobresortir, fes el millor cava i deixa de donar la monserga, és como si els andalusos diguesin que només a andalusia es pogués vendre gazpatxo...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa