Tret de sortida a la Fira del Vi de Rubí, un dels esdeveniments més emblemàtics pel sector i que arriba a la seva tretzena edició de la mà -com sempre- dels Premis Vinari. Aquesta trobada que dura tres dies, comença aquest divendres amb un brindis institucional i una inauguració al Celler Cooperatiu de la ciutat. “A Rubí fem les coses molt bé, per tant, si fem una fira, fem la millor fira del vi de Catalunya”, assegura Salvador Cot, editor del Grup Món. Una opinió que celebra l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, qui després d’explicar alleugerida que enguany la pluja no impedirà res, afegeix que aquesta fira és una gran oportunitat per “gaudir amb amics i veïns i tastar els vins guardonats dels Premis Vinari”.
L’acte d’inauguració ha aglutinat a bona part de les persones que fan possible aquesta combinació de vins, festa i orgull local. Ramón Roset, director dels Premis Vinari recorda que enguany hi ha un bon grapat de cellers que han rebut medalles prou altes en l’última edició dels premis més importants del sector vitivinícola català. “També tindreu la possibilitat de tastar dos dels grans or de l’edició”, continua Roset. En concret, els cellers que participen en aquesta tretzena fira són: Família Torres, Xavier Clua, Domenys, Aymar, Josep Vicens, Raventos Rossell, Coca i Fitó, Exibis, Maset, Vallformosa, Castell d’Or i Bodegas Rosàs. Cal recordar que tots ells acumulen diferents medalles de plata, or i gran or en la gala dels Premis Vinari 2025.

El primer acte inaugural de la fira també ha comptat amb la participació del director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Joan Gené, qui coincideix i afirma que “és una de les millors fires que ha vist mai”. Per a Gené, la Fira del Vi de Rubí no és una celebració “massificada”, però això no la converteix en quelcom poc important; de fet, tot el contrari. El director de l’INCAVI recorda que la mida d’aquest esdeveniment el fa “humà, local i popular”. Tots els ingredients per ser “una fira d’èxit”, conclou, mentre el públic aplaudeix. L’últim acte abans d’inaugurar la fira és el primer de molts brindis que es faran durant el cap de setmana. Enguany, La Llena 2020, del Celler Viader (Corpinnat) ha estat el vi escollit, el qual a més de ser un gran escumós, es va endur el Gran Or en la categoria d’Escumosos Blancs de Gran Reserva dels Premis Vinari 2025.
Formatges, guanyadors i molt més
La segona activitat de la primera jornada de la fira és ni més ni menys que un tast de formatges i vins guanyadors dels Premis Vinari. Ramón Roset, sommelier de professió i director dels Premis Vinari és l’encarregat de conduir els participants per una gran varietat de sabors i contrastos amb les explicacions més directes i un enteniment excepcional. Paral·lelament, els formatges són de Bon Preu Esclat, el supermercat de proximitat català que assegura ser el millor maridatge possible pels vins guanyadors dels Premis Vinari.
El programa de la fira
Dissabte 25 d’octubre, l’activitat començarà a migdia amb el tradicional desgorg d’ampolles davant de l’estand de Bodegas Rosàs, a les 12 h. A les 12.30 h, l’Associació Jazz Rubí amenitzarà l’ambient amb un concert de jazz en directe, abans del tast de vins dels Premis Vinari 2025 amb el suport de Bon Preu Esclat, previst per a les 13 h. A la tarda, a les 18 h, arribarà una proposta divertida i participativa: El joc dels aromes by Constel·lats, una activitat gratuïta i amb places limitades en què els participants hauran d’identificar les aromes més característiques dels vins de Constel·lats.

La programació de dissabte continuarà amb un nou tast de vins dels Premis Vinari 2025 a les 19.30 h i amb el concert de Soul Garden a les 20 h. A les 21 h, Bodegas Rosàs proposarà un tast per parelles, una experiència per compartir i gaudir junts del vi. La nit es tancarà amb energia amb l’actuació de Piratas Rumbversion a les 22 h.
Diumenge 26 d’octubre, la Fira posarà punt final a la seva edició amb música i vermut. A les 12.30 h actuarà la Bodum Big Band, de la mà de la Societat Blues Rubí, i a les 13 h se celebrarà un últim tast dedicat als vermuts guardonats als Premis Vinari 2025, novament amb el suport de Bon Preu Esclat. Serà el millor comiat per a un cap de setmana que convertirà Rubí en el punt de trobada de la cultura del vi, la gastronomia i la bona música.
Gastronomia d’escàndol
No hi ha millor manera de gaudir dels grans vins catalans premiats als Premis Vinari que amb un bon mos al costat. Per això, durant els tres dies, l’espai gastronòmic de la Fira del Vi tornarà a posar en relleu la vitalitat i la qualitat de la cuina rubinenca. Al llarg del cap de setmana, els visitants podran combinar els tastos de vins amb diverses degustacions gastronòmiques. Entre les propostes no hi faltarà l’oferta tradicional de tapes de la Taverna del Mercat, que es completarà amb els plats dels restauradors locals.





