“Cada vegada ens creiem més la qualitat dels escumosos rosat”, reflexiona Ramon Roset, director dels Barcelona Rosé, en pujar a l’escenari a entregar el guardó més especial de la nit. Aquests premis organitzats per Vadevi, arriben a la seva cinquena edició amb més participants que mai. Després d’un tast a cegues molt complicat, una cinquantena d’escumosos s’han endut diferents guardons. Amb el suport de l’INCAVI i col·laboració Euroselecció Wine Tools, Gràfiques VARIAS, Prosuber 2000 i Pulltex, aquesta tarda de dimecres, el Palau Robert ha acollit l’entrega de premis. Enmig d’aplaudiments, els Grans Or han pujat a l’escenari i tots els guardonats han pogut gaudir d’una bona copa d’escumós rosat de qualitat.
“Em fa especial il·lusió reconèixer els vins escumosos rosats perquè són els que el consumidor demana més”, ha expressat el director de l’INCAVI, Joan Gené, qui, en les seves declaracions a l’esdeveniment, ha assegurat que aquests elaborats “mariden molt bé amb el clima mediterrani i amb la nostra gastronomia”. Així, doncs, lluny de ser un producte de segona, els escumosos rosats conquisten el mercat amb sabors frescos i subtils, però a la vegada troben l’equilibri entre les bombolles i els tons afruitats. El gran triomfador d’aquesta edició del concurs ha estat un cava d’excel·lència: el Rosa Cusiné 2019, elaborat pel celler Parés Baltà. Aquest escumós és un monovarietal de garnatxa negra que destaca per una llarga criança en ampolla de més de 30 mesos, cosa que li aporta subtilesa i frescor. Amb un preu al voltant dels 30 euros, aquest cava s’ha proclamat el millor vi escumós català.

Els Grans or de la jornada
Els vins escumosos més destacats de la nit són els que s’emporten el guardó Gran Or en les diferents categories. Ara bé, el concurs també reconeix amb medalla d’or i plata les referències millor puntuades. Entre els ancestrals, els “escumosos més salvatges” -en paraules de Salvador Cot, director de Vadevi i presentador de l’acte- ha destacat l’Atàvic Ancestral de Samsó Rosat, del celler Anna Rosell. Aquest és un producte fet a partir de la varietat samsó i costa al voltant de 14 euros. En el cas del guanyador absolut del mètode Granvas ha estat el Brutal Born Rosé, del celler Born Rosé. Aquest monovarietal de pinot noir té certificat ecològic i costa al voltant d’uns 14 euros.
També hi ha hagut guardons destacats en els mètodes tradicionals que s’han diferenciat segons el temps de criança. En aquest cas, altra vegada cal fer menció del Rosa Cusiné 2019, del celler Parés Baltà, el màxim guanyador de la jornada en la categoria de criança de més de 30 mesos. Amb menor criança, el Brut Rosé Milléimé del celler Roger Goulart s’ha emportat el premi en la categoria dels de mètode tradicional amb criança de fins a 18 mesos. També dins la DO Cava aquest escumós està fet amb garnatxa negra, monestrell i pinot noir. Pel que fa a la primera posició entre els elaborats amb criances d’entre 18 i 30 mesos s’ha emportat el Gran Or l’escumós Amor Magnum, del celler Jovani Vins. Fet sota la DO Cava, aquest darrer és un cupatge fet de garnatxa negra, macabeu, xarel·lo i parellada. Ambdós productes vitivinícoles tenen un preu que varia entre els 11 i els 15 euros.