VadeVi
Vinàriament Barcelona, el vi de la gent jove

Música, menjar, bona ambient i, sobretot, vi. El que prometia la primera edició del festival Vinàriament Barcelona sembla haver-se complert. Del 16 al 18 de maig, el Poble Espanyol es va omplir d’un dels productes que defineix la cultura catalana. El vi va ser el protagonista d’una festa que va complir totes les expectatives, però sobretot va acollir a un grup que normalment no està interessat pels vins: la gent jove. Durant els tres dies, vuit cellers d’excel·lència, guardonats pels Premis Vinari, van servir copes dels seus millors vins i escumosos. Al seu voltant, diversos artistes i DJ van fer actuacions originals per tots els públics. Dins del claustre del monestir del Poble Espanyol, diferents activitats exclusives van convertir la festa en un espai de coneixement dels vins catalans i finalment, el xef d’estrella Michelin, Fran López, va maridar-ho tot amb els seus plats.

No hi ha res que agradi més a la generació Z que una bona festa. El sector dels vins catalans lamenta des de fa anys el poc interès que tenen els joves per aquests elaborats tan lligats al territori. No és cap secret que els joves han deixat de beure vi de manera quotidiana i en molts casos s’associa a gent més adulta, amb un poder adquisitiu més alt. Aquesta, però, no va ser la realitat del Vinàriament Barcelona, un festival organitzat per Vadevi i l’agència Pleisure que prometia molt vi, però també una bona festa. “El perfil dels assistents va ser principalment públic internacional interessat a descobrir els productes catalans, però també públic local jove, d’entre 30 i 40 anys, amb ganes de conèixer les propostes enològiques en un ambient distès i amb valor afegit”, asseguraven des de Castell d’Or a Vadevi. Així doncs, molts joves encuriosits es van passejar pel Poble Espanyol a la recerca d’una copa de vi o vermut. “Hem escoltat la música i hem vingut a treure el cap”, explicaven a aquest diari, una parella de catalans que estaven visitant el Poble Espanyol. Altres, però, ja s’havien assabentat de la festa a través de les xarxes socials i apareixien amb la seva entrada comprada: “Ens ha semblat una bona activitat per fer un dissabte a la tarda”, comentava una altra parella en la cua per a agafar la primera copa de vi.

El bon ambient es va apoderar de tot el festival, tot i que a mesura que anaven passant les hores el tipus de gent canviava. Els matins van ser el moment més fluix, però a partir de l’hora del vermut, moltes famílies van arribar per escoltar els DJ i beure una copeta de vi. “Aquest migdia ja començava a haver-hi molta gent”, reconeixia a aquest diari Enric Vives, gerent de Vives Ambrós, una de les vuit empreses del sector que tenien un estand al festival. Tot i això, els joves es van apoderar de les nits de l’esdeveniment. Algunes cues i molta gent ballant omplien la zona principal de l’esdeveniment, el Baluard del Poble Espanyol. Una mica més amunt, al costat del monestir d’aquest emblemàtic recinte de Montjuïc, diverses persones s’asseien les taules i cadires de l’esdeveniment mentre prenien unes copes amb vistes a tota Barcelona. Sorprenentment, a la tarda el vermut funciona molt”, concretava Rafa Spirit, ambaixador de Dos Déus Vermut, un altre dels cellers convidats que va reivindicar la seva beguda durant tot el dia.

1a edició de la Fira Vinàriament al Poble espanyol. 17.05.2025, Barcelona foto: Jordi Play

La realitat és que aquest festival no va deixar indiferent al públic, però tampoc els professionals que hi van participar. Els cellers Domenys i Vallformosa van ser els que més cues van tenir durant els tres dies i curiosament els escumosos van triomfar al mateix nivell que els vins. També a la part més gastronòmica de l’esdeveniment, cellers com Giró Ribot comentaven a Vadevi que tot i que havien començat “una mica fluixos”, en paraules del, delegat comercial del celler a Catalunya i les Balears, a mesura que anava passant el dia la gent s’anava animant. Així mateix, Miquel Coca, del celler Coca i Fitó reconeixia que les sensacions eren “molt positives” i que havien connectat molt bé amb el públic: “Suma perquè és un entorn com el Poble Espanyol de casa, molt bonic i que normalment no el gaudim gaire”, afegia.

La inesperada visita internacional

Com tot bon festival que es fa al Poble Espanyol una part dels assistents al Vinàriament Barcelona van ser estrangers. Els guiris són fans de qualsevol cosa que es faci a la ciutat de Barcelona, sobretot si està a prop d’un espai que poden visitar com a turistes. Durant el cap de setmana, molt públic de fora de Catalunya va passar algunes hores al festival, una situació que també es va convertir en una oportunitat pels cellers, que van aprofitar per donar a conèixer els seus productes a escala internacional. “Copa que serveix, copa que hem d’explicar”, recordava Vivies, del celler Vives Ambrós. Al voltant d’un 20% de tots els assistents a l’esdeveniment van ser estrangers, un públic que les empreses vitivinícoles amb estand al festival no s’esperaven, però que en cap cas va ser impediment per demostrar la qualitat dels vins catalans: “Tots els que venen et demanen de què està fet, com està fet, demanen explicacions, s’interessen molt pel món del vi i volen descobrir”, exemplificava Coca, del celler Coca i Fitó.

1a edició de la Fira Vinàriament al Poble espanyol. 17.05.2025, Barcelona foto: Jordi Play

Activitats exclusives i menjar de gran qualitat

Vinàriament Barcelona va girar entorn la música, el vi i el bon ambient, però també assegurava alguns espais per a conèixer en profunditat les meravelles dels vins de Catalunya. Els tastos i maridatges exclusius, dirigits pel sommelier professional Ramon Roset i amb el suport de Bonpreu i Esclat, supermercat que va proporcionar tot el menjar de proximitat, van ser tot un èxit. A l’espai del claustre del monestir del Poble Espanyol s’hi va muntar una taula llarga, on els participants més sibarites van degustar diversos vins i escumosos guanyadors dels Premis Vinari, acompanyats de formatges, fumats, xocolata i altres productes catalans. Aquestes activitats se sortien de la norma del que es pot trobar en un festival, però no van passar desapercebudes pels assistents, que en molts casos van decidir agafar les entrades amb antelació per tenir un lloc en aquesta taula.

La proposta gastronòmica de les Terres de l’Ebre del xef Fran López, que ostenta una estrella Michelin al restaurant Vila Retiro de Barcelona, també va jugar una part molt important en aquest esdeveniment. La seva llarga oferta de productes i plats de qualitat van acumular molts assistents davant de la seva parada. Entre les diferents tapes que més van triomfar hi havia els calamars a l’andalusa amb maionesa de llima, assortiments de croquetes, el saquet cruixent de cua de brau, brioix de steak tàrtar, pa bao amb diferents farciments, canelons de pollastre de corral amb beixamel trufada, taules de formatges catalans i una proposta d’hamburguesa de 130 g.

1a edició de la Fira Vinàriament al Poble espanyol. 17.05.2025, Barcelona foto: Jordi Play
Més notícies
Notícia: Els vins catalans triomfen a Barcelona
Comparteix
"La gran festa dels vins catalans ha omplert de copes, música, tastos i maridatges la zona amb les millors vistes del Poble Espanyol"
Notícia: Els treballadors de Freixenet aniran a la vaga contra l’ERO
Comparteix
CCOO convoca una setmana d'aturades per "buscar una solució dialogada" al conflicte laboral | Ataquen la família Ferrer per "no donar la cara en el procés de negociació
Notícia: FOTO | El festival Vinàriment Barcelona celebra la seva primera edició
Comparteix
L'esdeveniment tanca amb un èxit rotund la primera edició
Notícia: Del garatge al cava: dues maneres de ser petit entre vinyes
Comparteix
Conversa amb dos dels cellers més petits de Catalunya, tant en producció com en estructura | Una mirada de primera mà per descobrir que, al món del vi, els petits també tenen molt a dir

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa