Els mesos d’agost i setembre el paisatge català vira amb l’arribada d’un dels moments més importants per als viticultors i cellerers del país. Venen dies de verema, temps de recollir el fruit del treball de tot un any i, alhora de celebració per a l’entrada d’una nova collita que iniciarà el procés d’elaboració dels nous vins de l’any. Aquest moment vital ha inspirat diverses festes com la que han organitzat des de l’any 2020 al territori Penedès i que tot just aquest setembre recuperen.

La quarta edició d’un clàssic
Torna doncs la Festa de la Verema on els cellers de la Ruta del Vi del Penedès donen la benvinguda a la campanya amb una programació enoturística plena de propostes i experiències per a tots els gustos. Hi haurà sopars entre vinyes, pícnics de verema, esmorzars de forquilla i aperitius entre vinyes, entre moltes d’altres propostes dirigides a grans i petits per a gaudir a l’aire lliure sol, amb família o amb una bona colla d’amics.
Organitzada pel Consorci de Promoció Turística del Penedès de la mà dels cellers de la Ruta, ha presentat aquest mes de juliol la quarta edició al celler Eudald Massana Noya; i entre les grans novetats d’enguany hi ha que la cita amplia calendari i permetrà gaudir d’activitats i experiències entre els dies 1 i el 30 de setembre.

Pícnics de verema i experiències gastronòmiques
Cada celler participant decideix la seva activitat i suma a la Festa de la Verema del Penedès propostes úniques i singulars. Els pícnics o experiències gastronòmiques entre vinyes seran grans protagonistes de la cita, i n’hi haurà al llarg de tot el mes per diversos cellers del territori.
Carregats amb una cistella plena de productes de la terra, la possibilitat de fer un brunch amb vistes o participar d’activitats de verema amb esmorzar. N’hi ha que posen fins i tot banda sonora a la trobada i deixaran que hi actuï un concert mentre els assistents comparteixen àpat. Els més nocturns, poden reservar cita al vespre i sopar entre vinyes. I per a complementar aquesta oferta, també s’hi impartiran alguns tallers: els petits artistes podran mostrar el seu art en un taller de pintura per a infants i també hi haurà l’oportunitat d’aprendre i entendre millor què és l’agricultura regenerativa. Per últim, per a aquells qui vulguin fer gana abans dels àpats, hi ha activitats esportives com el Nordic Walking o una caminada gastronòmica que, en tots dos casos finalitzaran amb un bon àpat també entre vinyes.
Collir i trepitjar raïm, i tast de mostos
Sent dies de verema, i deixant una mica de banda la teca, aquesta recuperada tradició festiva també permet participar de jornades de verema, sigui collint raïm o passejant en segway o en 4×4 per alguna de les finques on estan feinejant els veremadors; pitjar raïm per obtenir el most, i fins i tot, tastar aquests mostos just abans que iniciïn el procés que els convertirà en vi. Els més agosarats fins i tot podran aprendre a fer vi a través d’un taller que convida a ser “enòleg per un dia“.
Troba aquí la teva activitat
Enguany, el nombre de cellers que s’han adherit a la Festa de la Verema del Penedès s’apropen a la trentena. Els repassem: Agustí Torelló Mata, Albet i Noya, At Roca, Batllori, Bodega Ca N’estella, Bodegues Sumarroca, Bolet Vins i Caves, Can Marlès, Can Suriol del Castell de Grabuac, Canals i Munné, Cava Guilera, Celler St Joannes, Cellers Carol Vallès, Covides, Eudald Massana, Família Torres, Giró del Gorner, Giró Ribot, Jané Santacana, MontRubí, Oriol Rossell, Rovellats, Segura Viudas, Vins el Cep, Vins i Caves Cuscó Berga, Vins i Caves Joan Segura. I s’hi sumen, a més a més, altres agents del territori com Esportec, Oficina de Turisme de Subirats, Stress & Adrenalina, VINSEUM.
En aquest enllaç podeu veure el detall de cada proposta, dates i el celler o agent qui l’organitza.

Una “molt bona oportunitat” per mostrar territori i tradicions del Penedès
Sigui com sigui, aquest ampli ventall d’experiències donarà el tret de sortida a un setembre que ja de per si és especialment atractiu per a les persones als amants del món del vi, ja que permet viure de primera mà un dels moments més especials del territori, la verema. Un moment que, tal com afirmava durant la presentació de la festa l’aleshores president del Consorci de Promoció Turística del Penedès, Ramon Riera, és una “molt bona oportunitat” per promocionar la zona com a destinació turística, augmentar les pernoctacions i fer valdre “el territori, el seu paisatge, la seva oferta i les seves festes i tradicions”.
I és que sumat a la recuperada Festa de la Verema, i coincidint amb aquests dies de setembre, el Penedès bull entre festes i tradicions. Prepareu-vos, si us ve de gust, per a conèixer la història de la pitjor plaga contra la vinya que es coneix fins a l’actualitat a la reconeguda Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní; o per a visitar tresors històrics, descansar a la platja, anar de concert o participar de jocs en família o d’algun dels actes previstos durant les festes majors del territori. Com l’oferta és vasta, potser millor donar un cop d’ull als allotjaments, que també n’hi ha per a triar i remenar, i així guanyem un dia més per a seguir gaudint i descobrint el territori.




