VadeVi
La Fira de Nous Vinyataires Naturals ja té a punt la segona edició

La segona Fira de Nous Vinyataires Naturals de Catalunya ja té data: se celebrarà els dies 11 i 12 de juny a Sant Llorenç d’Hortons i veurà participar fins a 55 vinyataires. La trobada tindrà lloc a l’interior del celler Finca Parera i de la Sala Municipal del poble penedesenc i els organitzadors confien rebre al voltant d’un miler de visitants entre diumenge i dilluns. El preu de l’entrada és de 10 euros i es podrà accedir a la fira des de les 12:00 h del migdia fins a les 19:00 h de la tarda.

Reunirà elaboradors que fa menys de sis anys que fan vi natural a Catalunya, des de Perpinyà a Ulldecona o Terol, amb la voluntat de descobrir-los al consumidor final i als professionals del sector. Aquesta edició ha vist créixer significativament el nombre de participants, així com la seva procedència, ja que es venia d’una convocatòria amb 28 projectes enològics del Penedès.

Visibilitat i empoderament

Sigui com sigui, i segons els organitzadors, la fira vol ser de nou l’oportunitat “per reivindicar” també els integrants del Gremi Vinyataires Lliures i busca “donar visibilitat i empoderament“, diran els organitzadors, als productors de vi natural dins de l’àmbit rural, més enllà de les fires que s’organitzen a Barcelona.

“La cita és altaveu i busca comunicar projectes enològics nous“, apuntava Rubén Parera, vinyataire i organitzador. I matisa que això no vol dir que només hi participin productors joves, sinó persones de diferents edats que des de fa menys de sis anys estan vinculats amb un projecte de vi natural propi. “De fet, continua, considerem que formem part d’una segona onada de fires que se celebren més enllà de Barcelona i vist l’èxit de la primera edició, hem decidit convocar la segona”.

Parera defineix vinyataire “com el pagès que treballa la vinya, elabora el suc del seu raïm i defensa comercialment el seu projecte vitivinícola”. Quant al concepte de natural, que és l’altre eix de la trobada, parla de “projectes sense intervenció o amb mínima intervenció, sense ser en cap cas radicals. El principal valor és el bon ús de l’agricultura, el bon tracte del raïm i la conservació i cura del paisatge”.

“Catalunya viu un gran moment de vi natural”, diu Clara Isamat

La fotògrafa i sommelier especialitzada en vi natural, Clara Isamat, ha participat en la presentació de la fira que s’ha fet aquesta setmana a la taverna MamBo de Barcelona i ha reconegut que Catalunya “viu un gran moviment de vi natural. Han passat moltes coses des dels seus inicis als anys 80. Avui trobem molts productors que s’arrelen a la terra, que se senten més lliures, que vinifiquen fora de DO i que s’associen entre ells. Vivim un boom i Barcelona és de les ciutats amb més dinamisme en aquest sentit”.

Isamat, que està preparant un documental sobre el moviment dels vinyataires lliures, també ha apuntat que la gent jove “s’està apropant al vi natural perquè sintonitza amb històries i persones que són valentes. Hem de tenir clar que l’elaborador corre un risc molt gran quan comença i per guanyar-se dignament la vida i això no passa fins un mínim de 10 anys després d’haver començat a fer vi”.

La sommelier Lucy Chilvers i el xef Martín Bado, impulsors amb Rubèn Parera de la fira i socis a la taverna MamBo, han aprofitat la presentació per compartir amb les persones assistents harmonies entre plats i vins de nous vinyataires naturals. MamBo es defineix com un col·lectiu de pagesos, cuiners i enòlegs que treballa amb vins naturals, producte de temporada, artesans de proximitat i hort biodinàmic propi, amb la intenció que el mam i la teca siguin sempre un acte cultural i social.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa