VadeVi
La DO Navarra: Tradició, innovació i diversitat vinícola

La Denominació d’Origen Navarra sempre ha anat darrere de La Rioja. Tot i això, la gran varietat de vinyes autòctones i vins de qualitat, han fet que aquest territori guanyi prestigi gradualment. Tal com explica el president de la DO Navarra, David Palacios, és una de les més antigues de l’estat espanyol, però també una de les més modernes, on s’apliquen noves tècniques de cultiu i estan al dia amb la recerca de varietats abandonades i noves eines per innovar. Amb una zona vinícola que s’estén des del sud de la capital del territori, Pamplona, fins a la conca del riu Ebre, la DO Navarra aglutina al voltant d’11.000 hectàrees repartides en cinc subzones molt diferents: Valdizarbe, Tierra Estella, Ribera Alta, Ribera Baja i Baja Montaña.

Constituïda el 1933, la Denominació d’Origen Navarra no va publicar el seu primer reglament fins al 1967. Tot i que gairebé exclusivament pels seus vins rosats els productors de Navarra elaboren vins negres, rosats i blancs, són reconeguts gairebé exclusivament pels seus vins rosats. En els seus inicis, els vins del territori no destacaven a causa de la seva proximitat amb La Rioja, però amb els anys aquesta situació ha anat evolucionant. Actualment, és una DO molt coneguda per la seva àmplia oferta de productes, però sobretot els vins de Pago, el reconeixement més gran de qualitat per a un vi a l’estat espanyol.

Varietats autòctones variades i la recuperació d’ancestrals

Com a pràcticament totes les DO de l’Estat, a Navarra s’està investigant per recuperar varietats autòctones prefil·loxeres. Avui dia, el territori té una àmplia gamma de varietats autòctones. En el cas de les blanques són: Viura, Chardonnay, Garnatxa Blanca, Malvasia, Moscatel i Saouvignon Blanc. Pel que fa a les negres: Tempranillo, Graciano, Cabernet Saouvignon, Garntxa, Merlot, Mazuelo i Pinot Noir. A més, en els últims mesos, gràcies a la recerca de l’Estació de Viticultura i Enologia de Navarra (EVENA) han aconseguit recuperar la varietat acestral Oneca, tota una fita pel territori on entre el 55% i el 60% de la superfície és de varietats navassenques.

Més informació de la mà de Marina Fernandez i l’Escola d’Enoturisme de Catalunya:

Més notícies
Notícia: Nakens, el nou vi natural que desafia les tendències del vi sense alcohol
Comparteix
La varietat Parellada protagonitza el nou producte amb tan sols un 9% de volum d'alcohol de la cooperativa Agrícola Corbera d'Ebre
Notícia: Oques, pagesos i vinyes: la nova era de l’agricultura biodinàmica
Comparteix
Els animals formen part activa de la vitivinicultura catalana i global i afavoreixen l'elaboració natural | Els cellers se sumen als beneficis de la fauna per netejar, cuidar i vigilar els terrers
Notícia: De Muscàndia a Viader: el celler penedesenc canvia de nom i surt de la DO Cava
Comparteix
L'empresa de vins i escumosos del Penedès s'obre a les noves possibilitats i renova el projecte sota pilars com la sostenibilitat, el respecte pel terrer i l'artesania
Notícia: “L’evolució social positiva” del Priorat 
Comparteix
Josep Lluís Pérez i Montse Ovejero reflexionen sobre les seves trajectòries vitals i professionals amb motiu del Premi Honorífic Most 2024

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa