La Denominació d’Origen Navarra sempre ha anat darrere de La Rioja. Tot i això, la gran varietat de vinyes autòctones i vins de qualitat, han fet que aquest territori guanyi prestigi gradualment. Tal com explica el president de la DO Navarra, David Palacios, és una de les més antigues de l’estat espanyol, però també una de les més modernes, on s’apliquen noves tècniques de cultiu i estan al dia amb la recerca de varietats abandonades i noves eines per innovar. Amb una zona vinícola que s’estén des del sud de la capital del territori, Pamplona, fins a la conca del riu Ebre, la DO Navarra aglutina al voltant d’11.000 hectàrees repartides en cinc subzones molt diferents: Valdizarbe, Tierra Estella, Ribera Alta, Ribera Baja i Baja Montaña.
Constituïda el 1933, la Denominació d’Origen Navarra no va publicar el seu primer reglament fins al 1967. Tot i que gairebé exclusivament pels seus vins rosats els productors de Navarra elaboren vins negres, rosats i blancs, són reconeguts gairebé exclusivament pels seus vins rosats. En els seus inicis, els vins del territori no destacaven a causa de la seva proximitat amb La Rioja, però amb els anys aquesta situació ha anat evolucionant. Actualment, és una DO molt coneguda per la seva àmplia oferta de productes, però sobretot els vins de Pago, el reconeixement més gran de qualitat per a un vi a l’estat espanyol.
Varietats autòctones variades i la recuperació d’ancestrals
Com a pràcticament totes les DO de l’Estat, a Navarra s’està investigant per recuperar varietats autòctones prefil·loxeres. Avui dia, el territori té una àmplia gamma de varietats autòctones. En el cas de les blanques són: Viura, Chardonnay, Garnatxa Blanca, Malvasia, Moscatel i Saouvignon Blanc. Pel que fa a les negres: Tempranillo, Graciano, Cabernet Saouvignon, Garntxa, Merlot, Mazuelo i Pinot Noir. A més, en els últims mesos, gràcies a la recerca de l’Estació de Viticultura i Enologia de Navarra (EVENA) han aconseguit recuperar la varietat acestral Oneca, tota una fita pel territori on entre el 55% i el 60% de la superfície és de varietats navassenques.
Més informació de la mà de Marina Fernandez i l’Escola d’Enoturisme de Catalunya:







