VadeVi
Josep Marrugat (UP): “S’està banalitzant el raïm i el vi”

El sindicat Unió de Pagesos fa dies que denuncia la situació entre els professionals agraris, a qui considera que s’està provocant la pitjor crisi per culpa de males decisions en quant a polítiques de preus. En aquest sentit ho manifestaven aquesta passada setmana al davant del Parlament, on entre d’altres coses, van anunciar un calendari de mobilitzacions que reunirà la pagesia en diversos moments d’aquest mes de març en diversos espais. La primera convocatòria està prevista per aquest dijous 3 de març davant les seus dels diversos departaments d’Agricultura del territori català.

Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos, comenta a Vadevi que “els preus que es paguen actualment pels productes no fan rendible dedicar-se a la pagesia”, insistint a més, en el fet que “els costos pugen cada cop més i tot plegat no repercuteix en el sector”, que segueix cobrant poc i havent d’adaptar-se a un increment de despesa.

Entrant al detall del sector vitivinícola, el responsable del sector de la vinya i el vi del sindicat, Josep Marrugat, afegeix que ja fa massa anys que dura aquesta reivindicació, apuntant en la direcció de grans empreses com el Grup Henkell Freixenet com a una de les principals responsables de la caiguda en picat dels preus. “S’ha arribat a liquidar el quilo del raïm entre 18 i 28 cèntims!”, denuncia Marrugat, “i això és molt desmoralitzador”. Parlant de xifres, apunta també que el fet que grans companyies paguin preus baixos, arrastra el mercat i a d’altres empreses o cooperatives a fer el mateix; “com a mínim, s’hauria de pagar a partir dels 45 cèntims d’euro per poder cobrir els costos mínims”, reclama.

Tractorada convocada pel sindicat | UP

“Vivim en un context en què totes les matèries primeres seques s’encareixen i això fa més necessari encara que se’ns compensi adequadament pel producte”, diu en referència al vidre, cartró o alumini. “Perquè no pot ser que sigui més car el farciment que el gall“, dirà irònicament, referint-se al preu del raïm/vi.

La reivindicació, en tot cas, és en doble sentit, i així ho confirma Josep Marrugat. “Volem tant que es pagui per un preu just pel raïm i el vi com que els marges de benefici de les grans marques no siguin desorbitats, perquè malgrat el preu final de l’ampolla pugui anar dels 2 als 7 euros a botiga, el pagès o viticultor rep la mateixa quantitat”. “Això només fa que banalitzar el producte i la producció”, reblarà.

Pel que fa a les reivindicacions, aquest dia 3 la convocatòria portarà els i les pageses davant les seus dels departaments d’Agricultura del territori, però la següent, el dia 15, fa una crida a omplir Madrid de reclames. A més a més, el dia 26 de març demanen mobilitzacions davant grans superfícies. El sindicat no especifica marques, però es deixa entreveure Mercadona o Carrefour com algunes de les possibles.

Així com assenyalen grans empreses com a principals responsables d’aquesta problemàtica de preus, UP també demana que l’Administració es faci el problema seu i ajudi a aconseguir les millores pel sector de la pagesia. “Hi ha la taula del Cava, sí, i també asseguren que la reforma de la Llei de la Cadena Alimentària permetrà avançar en positiu”, però el que està clar, segons el sindicat, és que el Govern i les administracions han de fer el paper d’àrbitre de la situació i ajudar a trobar l’equilibri perfecte. “Si el Govern no s’involucra, vol dir que estan permetent l’abús i es converteixen en còmplices del problema“, sentenciarà Josep Marrugat.

El sindicat ha compartit informació sobre les convocatòries de dijous, amb un anunci de xerrades que tenen lloc des d’ahir dilluns fins avui per donar a conèixer tots els detalls de les trobades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa