VadeVi
La Rioja persisteix en els atacs a la possible DO basca
  • CA

Els vins de La Rioja continuen afegint capítols a la història de desavinences de les diferents zones productores. Les últimes notícies, i així ho ha compartit la DOCa en un comunicat, diuen que en resposta a la ordre del Govern Basc de donar una Protecció Nacional Transitòria a una possible Denominació d’Origen ‘Arabako Mahastiak – Viñedos de Álava’, La Rioja ha decidit interposar un Recurs de Reposició, que ha estat aprovat amb un 98,4% dels vots i amb l’única oposició dels viticultors bascos implicats en la possible nova DO.

La Rioja Alabesa | Wikimedia Commons
La Rioja Alabesa | Wikimedia Commons

“Aprofitament il·lícit d’una marca reconeguda mundialment”

A més, amb la mateixa majoria, el ple de la DOCa ha decidit que si l’executiu basc desestima total o parcialment el recurs, n’interposarà un de Contenciós-Administratiu contra la resolució davant del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, sol·licitant l’acumulació a la causa que es va obrir el novembre de 2021. Així doncs, els cellers i viticultors de La Rioja continuen atacant la possibilitat d’una DO basca segregada de la seva, afirmant que esgotaran “totes les vies” contra el que consideren un “aprofitament il·lícit” d’una “marca reconeguda mundialment”.

Davant l’opinió pública, el Consell Regulador de la DOCa Rioja vol posar de manifest que la Protecció Nacional Transitòria a la possible nova DO és provisional, fins que la Comissió Europea determini si l’aprova o no. A més, també remarca que, en el camí a Brussel·les, ha trobat moltes al·legacions, un recurs d’alçada i un recurs contenciós-administratiu, i que és “precipitat” parlar d’una “nova Denominació d’Origen”.

Postal de vinyes de tardor a La Rioja
Postal de vinyes de tardor a La Rioja | Foto: Govern La Rioja

A més, el CR també lamenta “el dany ja causat” a la marca Rioja, que engloba 571 cellers i 14.300 viticultors, a causa d’un “debat polític” i de “decisions i indecisions administratives”. Consideren que han patit un “gran perjudici” que, a més, es podria veure “agreujat i resultar irreversible” segons com acabi la iniciativa ‘Arabako Mahastiak – Viñedos de Álava’. En aquest sentit, consideren “injust i inconcebible” que una iniciativa que suposa una part “residual” de la riquesa de la DOCa hagi rebut una atenció “artificial i cridanerament desproporcionada”, especialment considerant que “no representa” els 232 cellers de la Rioja Alabesa sinó un percentatge menor que no especifica.

“A temps d’evitar un error històric”

La DOCa Rioja considera que encara s’és “a temps d’evitar un error històric” de què els principals perjudicats serien “els operadors de la Rioja Alavesa”. A més, conclouen que crear una DO implica “un empar de caràcter públic” i que, a més, no hi ha “una diferenciació que requereixi una protecció específica” entre els vins bascos i els de la resta de la DOCa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa