Només cal parar una mica la orella per detectar que prescriptors i elaboradors de vi fan servir sovint paraules inadequades per definir conceptes enològics bàsics. Cansa sentir “bodega” o “provar” per definir “celler” o “tastar”.

Vet aquí alguns mots i les definicions parcials que en dóna l’Institut d’Estudis Catalans:

celler

1 m. [LC] [AGA] [HO] Lloc on s’elabora i guarda el vi. 2 m. [LC] [HO] Lloc d’una casa, especialment soterrani, on es guarda el vi i altres aliments. 3 m. [LC] [HO] Botiga on es venen vins i altres begudes.

bodega

f. [LC] [TRA] Espai interior d’una nau concebut per a posar-hi càrrega que no sigui ni un líquid ni un gas en orri.

provar

1 1 v. tr. [LC] Sotmetre (algú o alguna cosa) a certes experiències per apreciar-ne el valor, si va bé, si és com cal. No et va bé la teva ploma? Prova aquesta altra. Provar un mètode. Provar la resistència d’un pont.

tastar

1 v. tr. [LC] [HO] Prendre una petita quantitat (d’un menjar o una beguda), posar-se’n un poc a la boca, per apreciar-ne el gust. Tasta aquest vi: és molt millor que l’altre.

bóta

1 1 f. [LC] [AGA] [IMF] [AGF] Recipient de fusta més llarg que ample, de secció transversal aproximadament circular, major en el centre que en els extrems, les bases del qual són dues peces de fusta i la superfície lateral està formada per dogues encorbades i acoblades mantingudes unides amb cèrcols de fusta o ferro, que serveix per a guardar i transportar vi i altres líquids.

bot

1 1 m. [LC] [IQA] [IMI] Cuir, generalment de boc, que, cosit i empegat, serveix per a contenir vi i altres líquids.Portaven dos bots de vi. Un bot olier. Inflar-se com un bot.

doga

f. [LC] [IMF] Peça de fusta corbada que forma amb unes altres el cos d’una bóta, d’un barril, etc., les quals es mantenen unides amb cèrcols de ferro o amb congrenys de fusta.

cup

1 m. [LC] [AGA] [AQ] Recipient generalment d’obra sobre el qual es trepitja el raïm i on el most es transforma en vi.

tremuja

1 f. [LC] [IMI] [AGR] Caixa en forma de tronc de piràmide o de con invertits que funciona com un embut deixant caure per la seva obertura inferior els materials que s’hi tiren per la superior.

bocoi

1 m. [LC] [AGA] [IMI] Bóta d’unes 5 cargues que, a igualtat de diàmetre, té menys alçària que una bóta ordinària.

barril

1 1 m. [LC] [ED] Bóta petita de secció transversal circular o ovalada.

follar

v. tr. [LC] [AGA] Prémer, aixafar, trepitjant. Van portar les tines per follar el raïm.

brisa

f. [LC] [AGA] Subproducte obtingut de l’elaboració del vi, constituït per la rapa, la pell, el pinyol i la polpa del raïm.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa