La regió francesa de Bordeus s’està preparant per a la que podria ser, ben aviat, la seva primera verema fent servir varietats híbrides. Com ja va passar amb el Xampany l’any 2022, les denominacions Bordeus i Bordeus Superior podrien ser autoritzades ben aviat per plantar i fer vins amb raïms híbrids més resistents a les malalties que afecten la vinya, en el canvi més gran que viuria la regió d’ençà de la plaga de la fil·loxera.
Segons informa ‘Wine Searcher’, les noves varietats inclouran Sauvignac, Souvignier Gris i Floréal, entre les blanques; i una de negra, la Vidoc Noir. Davant de les pressions per abandonar els plaguicides químics, el cost de la producció orgànica i l’impacte del canvi climàtic, el vi de Bordeus està mirant d’adaptar-se en un context on, a més, també ha de tenir en compte els canvis en la demanda dels consumidors.
Un augment espectacular malgrat les restriccions
A França, de fet, entre agost de 2021 i agost de 2022 la superfície de vinyes híbrides plantades va augmentar un 46,7%, de 552 a 1732 hectàrees, i no només les dues denominacions de Bordeus sinó també Médoc i Haut-Médoc també han demanat autorització per desenvolupar varietats de raïm més adaptades al canvi climàtic. Això és perquè, malgrat l’augment de la seva popularitat, el seu ús està molt restringit a les denominacions d’origen protegides franceses, que tenen una normativa estricta.
El final del procés de validació d’aquestes varietats podria arribar aquest estiu i, així, les denominacions podrien canviar els seus requisits sobre quines varietats estan permeses. Un procés que, a més, Costes de Provença i Conyac també han començat. Un fet molt significatiu tenint en compte que, a regions com aquestes, les varietats es consideren una part importantíssima de la seva identitat vitivinícola i cultural i, per tant, hi ha productors molt reacis a fer el pas.
Varietats molt més resistents als mals de la vinya
El fet, però, és que a més d’una millor resiliència davant del canvi climàtic, moltes varietats híbrides desenvolupades també són més resistents al míldiu, la cendrada i la podridura negra del raïm. Amb elles, és possible poder prescindir completament de plaguicides químics i, per tant, faciliten molt la producció de vins orgànics.




