VadeVi
Gevrey-Chambertain, el poble dels nou ‘Grand Cru’ de la Borgonya
  • CA

El poble de Gevrey-Chambetain, a la Côte de Nuits, compta amb nou dels trenta-tres grand crus que hi ha a la Borgonya. Repartits en una mica més de vuitanta hectàrees, aquestes parcel·les donen cada any uns dels pinot noir més cotitzats del món. A més a més, aquesta localitat disposa d’altres vint-i-sis Premier Cru. Amb la celebració del Roi Chambertain, organitzada un any més per les ODG Village et Premiers Crus, ODG Grans Crus, i el Syndicat Viticole de Gevrey-Chambertain, els elaboradors de la localitat presentaven els seus vins de l’anyada 2021 a mitjans de novembre.

Jacky Rigaux, psicòleg i escriptor especialista en vins de la Borgonya explica que “tot i que la consistència dels vins 2021 és menor que la dels anys 2020, 2019 i 2018”. “Són suaus, deliciosos, amb textures sedoses i una llarga i bella persistència aromàtica sobre espècies, fruits vermells i delicats tocs florals, afegeix, i la vivacitat natural fa que els vins siguin vibrants“.

El mateix Rigaux analitza que “a causa del canvi climàtic, el viticultor ha d’estar encara més a prop de les seves vinyes durant tot l’any. El 2021 va començar bé, amb temperatures gairebé estiuenques a finals de març, d’aquí l’alliberament molt primerenc de gemmes. Del 6 al 8 d’abril vam passar dels 30 graus a tres nits de gelada, amb pluja i una mica de neu… Les espelmes de protecció es van encendre i van limitar els danys, però era evident que hi havia una pèrdua de producció de gairebé un quart respecte a la mitjana a Gevrey-Chambertin, mentre que era un terç a Côte de Beaune i gairebé la meitat a Côte Chalonnaise. La manca de calor del juliol es va compensar amb un bon mes d’agost”.

Gevrey Chambertain
Gevrey Chambertain | Foto: Rafa Gimena

Entre els vins del tast de la tarda a la Tonnellerie Rousseau, es van poder tastar:

Charmes-Chambertain 2021 dels Domaines Rene Bouvier, Domaine Humbert Freres i Taupenot-Merme; Així com el 2020 de Philippe Charlopin. Així com els també ‘grands crus’ Mazis-Chambertain 2021 de Marchand-Tawse, Philippe Naddef, Henri Rebourseau, I Tortochot; els Latricières-Chambertain 2021 de Faiveley, I Trapet Pere et Fils; o el Mazoyères-Chambertain 2021 de Henri Richard, o Taupenot-Merme. Altres vins d’aquesta distinció van ser els Chambertain-Clos de Bèze de Drouhin-Lazore; Ruchottes-Chambertain 2021 d’Henri Magnien; Chambertin 2021 d’Henri Rebourseau; i el Chapelle-Chambertain 2021 de Rosingnol-Trapet.

Roi Chambertain | Foto: Rafa Gimena

A la nit, la Master of Wine Jeannie Cho Lee, i el tenista i negociant de vins Michaël Llodra, van ser nomenats Ambaixadors dels vins de Gevrey-Chambertain en un acte previ al sopar de bodeguers a la Rotisserie du Chambertin.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Las rejas del Palacio del Pardo a novembre 26, 2022 | 21:45
    Las rejas del Palacio del Pardo novembre 26, 2022 | 21:45
    A Catalunya ho intentem, amb el Cava, amb les D.O, però amb la xacra del supremacisme sectari i de les sangoneres caspanyoles ho tenim ben difícil. Si no, tant sols heu de revisar l'últim afer amb la pretesa denominació, Rioja Araba.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa