La verema 2023 a Bordeus s’està duent a terme amb l’amenaça del míldiu planant damunt seu. Tot i que el període de floració va anar molt bé i s’esperava que la collita fos abundant, la combinació de calor i pluja va permetre que la malaltia s’estengués pels conreus i, segons la cambra d’agricultura d’aquesta regió francesa, el 90% de les vinyes podrien haver estat afectades.

“L’atac més fort en molt de temps”

En declaracions recollides pel rotatiu Decanter, Simon Blanchard, enòleg i un dels socis de Derenoncourt Consultants, afirma que és “l’atac més fort de míldiu a Bordeus en molt de temps”. La varietat més afectada ha estat la merlot, mentre que la cabernet sauvignon, el cabernet Franc i malbec no l’han patit tant i el raïm blanc està majoritàriament bé.

Grans diferències entre indrets i productors

Els danys, a més, varien molt a cada indret i a cada productor, amb alguns que no tenen cap problema i d’altres que ho perdran gairebé tot. També cal tenir en compte que la gestió de les vinyes i els recursos, enguany, ha estat molt important, i els productors més petits i amb menys recursos econòmics són els que s’han vist en una situació més delicada.

Bordeus podria perdre fins el 10% de les seves vinyes, arrencades per fer front a la crisi | Michael Clarke Stuff / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)
Bordeus està patint greument els estralls del míldiu | Michael Clarke Stuff / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

El míldiu se suma als problemes que pateix la regió

‘FranceBleu’ informa que l’alcalde de Bordeus, Pierre Hurmic, va visitar fa poc alguns viticultors afectats per míldiu, que li van transmetre la seva petició d’ajudes governamentals per superar aquest entrebanc, que pot arribar a ser molt greu en alguns casos i que se suma als problemes de sobreproducció que afecten la zona. De fet, davant dels més de 1.300 productors que han afirmat tenir problemes econòmics per aquesta raó, la regió està preparant una línia de subvencions per arrencar unes 9.500 hectàrees de vinya.

La calor fa patir per les condicions de treball de la verema

Pel que fa al raïm que ha sobreviscut, el bon temps de l’agost podria fer que, almenys, aquest fos de bona qualitat. La verema del Merlot començarà pels volts del 10 de setembre i els Cabernets una mica més tard. Això també podria ajudar a millorar les condicions de vida dels treballadors ja que, aquesta setmana, les temperatures en algunes regions de la vall del Roina han superat els 40ºC, amb una màxima de 42,7ºC registrada a Orange.

Més notícies
Notícia: Bordeus es prepara per a la primera verema amb varietats híbrides
Comparteix
La seva aprovació suposaria el canvi més gran a la regió d'ençà de la plaga de la fil·loxera
Notícia: França condemna els responsables de vendre vi espanyol barat com a Bordeus
Comparteix
Cinc persones han estat sentenciades a arrest domiciliari i a pagar multes importants
Notícia: Macron elimina la marca ‘Sud de França’ i indigna els vinaters
Comparteix
Els productors de la zona protesten, però el ministeri d'Agricultura ha pres una decisió ferma
Notícia: Bordeus projecta com serà el vi del futur
Comparteix
Château La Tour Carnet analitzarà l'impacte del canvi climàtic sobre la producció de la regió en funció de les temperatures previstes l'any 2050

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa