El canvi climàtic és, sens dubte, la gran amenaça que afecta i afectarà encara més el sector vitivinícola arreu del món. Si a Catalunya la majoria de cellers ja estan prenent mesures per reduir la seva petjada de carboni i investigant com fer les seves vinyes més resilients, a Bordeus Château La Tour Carnet farà una prova per saber com les afectaran les temperatures que s’esperen el 2050 i veure quins efectes poden tenir en els seus vins.

El celler exposarà una vinya experimental a temperatures alterades artificialment per simular les condicions en què es trobaran el 2050. Segons explica ‘Decanter’, es faran servir cables per escalfar la saba d’una sèrie de ceps de diverses varietats entre les quals hi haurà Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Petit Verdot, Garnatxa i Tempranillo, entre d’altres. Aquest escalfament artificial, és clar, accelerarà el seu creixement i el seu cicle natural i els permetrà comprovar si, com afirmen les prediccions, la verema a la zona s’avançarà entre dues i tres setmanes respecte el moment en què comença actualment.

La prova comprèn un bon número de varietats diferents | Maison Magrez / La Tour Carnet
La prova comprèn un bon número de varietats diferents | Maison Magrez / La Tour Carnet

Tot i que al celler saben perfectament que la temperatura és només un dels efectes que tindrà el canvi climàtic a la viticultura, consideren que serà el més important i, per tant, volen conèixer-ne els efectes com més aviat millor. Això no vol dir, és clar, que no estiguin investigant per altres bandes: des de 2013, una vinya amb 84 varietats diferents forma part d’un projecte que elabora vins experimentals amb cupatges diversos per identificar possibles opcions de futur.

Com és lògic, les seves investigacions se centren en les varietats típiques del vi de Bordeus però, per mirar d’adaptar-se al futur sense perdre personalitat, n’estan buscant d’altres que, en el futur, els ajudin a mantenir el caràcter dels seus productes en unes circumstàncies que canviaran, i molt, durant les properes dècades. Així, per exemple, algunes varietats que ara no acaben de madurar a les temperatures normals de la regió, en el futur poden ser les més indicades pel clima que hi haurà.

Maison Magrez / La Tour Carnet
Maison Magrez / La Tour Carnet

A més del creixement i la maduració, és clar, Château La Tour Carnet també observarà quina és la tolerància de cada varietat a les malalties, la seva producció de raïm i les seves propietats organolèptiques, a més de l’acidesa i la concentració de sucre. El canvi climàtic, a Bordeus, preocupa tant com a la resta del món.

De fet, després que la Denominació d’Origen Controlada ja autoritzés l’ús de sis noves varietats dins el segell, el 2021 ja es van començar a plantar vinyes per assegurar el futur del sector. Una mostra més que, arreu del planeta, les empreses vitivinícoles estan prenent mesures i investigant per entendre millor la matèria prima dels seus vins, el centre de la seva activitat, i com s’hauran d’adaptar a un clima que canvia cada vegada més.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa