VadeVi
Mor l’icònic i excèntric artista nord-americà Sean Thackrey
  • CA

El nord-americà Sean Thackrey, un dels grans innovadors del vi al seu país i molt conegut per la seva perspectiva creativa i les seves opinions agosarades, ha mort als 79 anys. Tot i que va començar a treballar com a marxant d’art, especialitzat en fotografies europees del segle XIX, a partir de 1979 va començar a dedicar-se al vi a Bolinas (Califòrnia), posant el seu punt de vista artístic i creatiu al servei de crear uns productes inusuals.

Un personatge peculiar

Els seus vins, cupatges intensos de vinyes velles, el van convertir ràpidament en un personatge conegut de la indústria del vi, encara que fos com a excèntric. En comptes de seguir les ‘modes’ de cada moment pel que fa als cupatges i a l’elaboració de vi, va seguir el seu propi camí, arribant a dir, en una entrevista l’any 2003, que els cabernets i els Bordeus del seu país eren “massa educats” per a ell, i preguntant-se “per què beure un vi que no t’agradaria si fos una persona?”

Sean Thackrey | Hugh Stewart
Sean Thackrey | Hugh Stewart

Una de les biblioteques de vi més importants del món

Els seus vins reflectien la seva manera de ser, aconseguint puntuacions molt bones malgrat –o a causa de– la seva excepcionalitat. A més de la creativitat, Thackrey també va treure moltes idees del passat, convertint-se, de fet, en el propietari d’una de les col·leccions particulars de llibres i manuscrits sobre vins més important del món. L’anomenada Biblioteca Thackrey, que va vendre el passat mes d’abril per 2 milions de dòlars, contenia peces tan increïbles com manuscrits il·luminats de l’Europa medieval o papirs egipcis de poc després de la caiguda de l’Imperi Romà. Com deia ell mateix, “creieu que la gent que va construir el Partenó bevia vi dolent”?

Un artista del vi

Tot plegat es feia palès en la manera com elaborava els vins, que semblava poc curosa i amb el mínim ús de tecnologia possible. Una manera de treballar que el va fer cèlebre i que continuarà a través de la Pleiades Wine Company, que va ser fundada el 2019 per continuar amb el seu llegat, una manera de treballar basada en la inspiració, la història i la cerca de l’expressió i la personalitat per dur als seus consumidors uns vins únics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa