És la més antiga i amb més llarg llinatge històric de les onze DO catalanes. El Penedès té documentats 2.700 anys d’història del vi, amb els orígens en la cultura fenícia i grega que han documentat en bona part gràcies o a través del jaciment de Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, i de les diverses troballes que s’hi han fet com el bust de Demèter, deessa grega de la terra i l’agricultura, datada del segle III aC, i que actualment ha esdevingut la imatge i icona de la mateixa DO.
No és només història antiga la que explica aquesta regió de vins, és també el present més contemporani, el que explica com els viticultors i pagesos van ressorgir superant la plaga de la fil·loxera, l’arribada del ferrocarril i la proliferació d’empreses del vi que es van anar acomodant tot just a pocs metres de l’estació, al carrer Comerç de Vilafranca del Penedès, i culminat per la instal·lació de l’Estació de Viticultura i Enologia l’any 1903 -la segona a l’Estat, després de la de Reus, i actual seu de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya-.
En l’actualitat, tant el carrer Comerç com l’antiga estació enològica segueixen aportant valor a la història vitivinícola del territori, amb un projecte que pretén recuperar la força de la via que arrenca amb el condicionament d’un viver de celleristes per ajudar els joves a endegar projectes personals, i amb la formació en enoturisme, però també en altres matèries relacionades amb el sector des del centre que hi ha actiu al carrer Amàlia Soler de la ciutat.
Tot plegat, aporta relat i context a cadascuna de les 2.500 hectàrees de plantes de vinya que s’estenen entre el mar i la muntanya, a nivell del mar i sobre 800 metres d’altituds, i a mig camí entre Barcelona i Tarragona. Aquesta regió productora ha guanyat reconeixement sobretot pels vins blancs que fa, amb la varietat xarel·lo com a estrella, però hi ha grans referències de vins negres, que representen vora el 35% de la producció total i vins escumosos que surten al mercat sota el segell de Clàssic Penedès després de fer un mínim de 18 mesos de criança.

Penedès: un territori que vol ser 100% ecològic
A finals de 2021, la DO Penedès va presentar públicament un Pla Estratègic que havia de marcar les directrius de l’entitat i els cellers que en formen part fins al 2030. Un camí traçat en el qual posen la mirada en reforçar el posicionament de la marca com a productora de vins de qualitat a través de pràctiques que garanteixen el màxim respecte per l’entorn i de la potenciació de varietats autòctones amb les quals creix la identitat i singularitat dels seus productes vínics al món.
En aquest sentit, un dels projectes d’aquest pla ha passat per la categorització dels seus vins, amb la incorporació dels Vins de Mas i els Grans Vins de Mas, situats a la punta de la piràmide de qualitat i que tenen en les masies i els masos del Penedès elements vertebradors del vi i el territori. El mateix pla també estableix el full de ruta per esdevenir la primera denominació d’origen 100% ecològica l’any 2025.

També és per la suma de la història, d’anys de tradició i arrelament vitivinícola al Penedès que pren força el lema Catalunya, el vi és cultura. Una cultura que el Govern vol donar a conèixer a través de la campanya de vi català més ambiciosa fins al dia d’avui, de la mà del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’INCAVI i que es va desplegant a partir de diverses accions promocionals, entre les quals, aquest espot.
Fitxa tècnica
- 2.500 hectàrees de vinya.
- 150 cellers.
- Varietats blanques autoritzades: Macabeu, Xarel.lo, Parellada, Subirat Parent, Garnatxa blanca, Moscatell d’Alexandria, Moscatell de gra petit, Malvasia de Sitges, Chardonnay, Sauvignon blanc, Riesling, Gewürztraminer , Chenin, Sumoll blanc, Viognier, Xarel.lo rosat i Forcada.
- Varietats negres autoritzades: Ull de Llebre, Garnatxa negra, Samsó, Monastrell, Sumoll negre, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir, Syrah, Cabernet Franc,Petit Verdot i Moneu.
- Més informació, a la web Catalan Wines.
