VadeVi
Maridatges perfectes per assaborir les festes de Carnaval
  • CA

El Dijous Gras ha donat el tret de sortida a les festes de Carnaval durant les quals no falten rues, carrosses i disfresses arreu del món. Mentrestant, a casa nostra, i sumat a la tradició més festera, els amants de la bona cuina segur que tenen la nevera o el rebost ple de productes típics d’aquestes dates. Maridem-los amb vins, perquè amb moderació, segur que farà que l’experiència sigui una mica més saborosa.

La botifarra d’ou és molt típica per aquests dies de Carnaval | Foto: Baveggies

Ous, botifarres i farcits

Les taules s’omplen aquests dies d’embotits com la botifarra d’ou, els ja ben anomenats farcits de Carnaval o les truites fetes amb combinació d’ous, verdures i alguns embotits. Molts coincideixen que el millor acompanyament per aquests productes sempre serà el pa amb tomàquet, però sumat a això, posar-hi una copa de vi -sempre amb moderació- creiem que pot millorar encara més l’experiència gastronòmica.

Dos Deus Origins Red de Priorat B&D Lab

La botifarra d’ou, que podem servir tallada a daus com a aperitiu, hi pot jugar bé un vermut, per exemple, Dos Déus Origin Red de Priorat L&B Lab -per cert, és el millor vermut català de 2022-, o si som una mica més atrevits i fem cas de la recomanació d’algun expert sommelier, l’acompanyarem amb un vi ranci, com el que fan per exemple a la Cooperativa de Sant Josep Vins de Bot, a la Terra Alta.

Les truites, que alguns xefs preparen amb ous i la combinació de verdures i alguns d’aquests embotits, com les botifarres d’ou i les negres, es poden servir al costat d’un vi escumós, de mitja o llarga criança. Podem provar per exemple amb escumosos rosats com el Pere Ventura Trêsor Rosé, de Pere Ventura Family Wine Estates, o l’ancestral Al Rosa que l’Amor s’hi posa de Vinyes Singulars.

Amb el farcit de Carnaval, que és aquest embotit típic de la zona del Pallars, triarem un maridatge de proximitat, és a dir, un vi que elabora el també celler pallaresenc Castell d’Encús. L’Ekam és un cupatge fet amb les varietats de raïm Riesling (85%) i Albarinyo (15%) que destaca per tenir una gran frescor i una molt bona acidesa; per tot plegat, creiem que farà un excel·lent company de viatge d’aquest farcit.

Coca de llardons, típica dels dies de Carnaval | Foto: Istock

En l’apartat de postres, són dies de coques de llardons els bunyols o d’orelles, aquestes típiques pastes cruixents que per la seva forma recorden les orelles del porc i que tenen aquell toc anisat i cruixent tan genuí.

En tots tres casos, la combinació perfecta pot ser un vi dolç com podria ser per exemple el Pansal de Calàs, fet per la Cooperativa de Capçanes a base de garnatxa i carinyena collida de vinyes velles i que fa criança en botes de roure; o també alguna garnatxa de l’Empordà, com la que embotella el celler empordanès Mas Llunes o el Celler Cooperatiu d’Espolla. Qualsevol decisió us garantirà una bona combinació que ben segur us convencerà.

Pansal de Calàs, de la Cooperativa de Capçanes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa