VadeVi
La història, la família i el vi a un celler amb Gran Vinari d’Or
Els guardons del Turó de les Abelels de Finca Viladellops
Els guardons del Turó de les Abelels de Finca Viladellops | M.R.F.

!--akiadsense-->

A unes hores per obrir Turó de les Abelles 2013 va aconseguir el màxim guardó dels Premis Vinari 2017, el Gran Vinari d’Or. Però també Vinari d’or al Millor vi Negre de Guarda i el Premi Especial Nissan al Millor vi Ecològic.

Aquest vi surt de les vinyes de Finca Viladellops, un celler del Penedès que tot i que té una vida curta pel que fa aquest projecte, la història de la finca, de la família i també del vi l’hem d’anar a buscar fa uns quants segles.

Les primeres referències escrites d’elaboració de vins per la seva comercialització a Finca Viladellops es remunten a finals del s. XIX, més concretament a l’any 1877, i es perpetuen de manera ininterrompuda fins el 1980, any en què va morir l’avi de Marcelo Desvalls i s’abandona aquesta activitat per reiniciar-la a partir de 1999, coincidint amb la incorporació de la generació actual de la família Desvalls amb un nou projecte d’elaboració de vins de qualitat 100% mediterranis.

Marcelo Desvalls, responsable de Finca Viladellops
Marcelo Desvalls, responsable de Finca Viladellops | M.R.F.

!--akiadsense-->

Viladellops és pràcticament un poble amb 18 masies. La creació del nucli està datada a l’any 930 quan el compte Sunyer va reconquerir el Castell d’Olèrdola i es van concedir franquícies per repoblar i crear nous assentaments. D’aquesta època data la torre medieval perfectament conservada, que feia les funcions de fortificació i de comunicació amb el Castell d’Olèrdola.

Torre de defensa de Viladellops
Torre de defensa de Viladellops | M.R.F.

!--akiadsense-->

I molt a prop de la torre hi ha el celler. “Es un projecte petit, molt vinculat a la terra per tal de poder-li donar continuïtat a través de properes generacions de la família” diu Marcelo Desvalls, el seu responsable.

Finca Viladellops consta de 500 hectàrees, formades per bosc mediterrani, cereal i 60 hectàrees de vinya inscrites a la DO Penedès. A la finca es pot observar un important nombre de vestigis de l’agricultura tradicional de la zona, com les barraques de pedra seca (amb un total de 25 construccions), marges de pedra i pous d’aigua foradats a la roca; coses que demostren la important tradició agrícola de la finca des de temps immemorials.

El Massís del Garraf s’estén fins al mar. Però enmig de la vinya s’hi poden veure encara restes fòssils marins de més de 50 milions d’anys i segons Desvalls donen “aquesta sensació salina dels nostres vins”.

Fòssil marí a la terra de les vinyes de Finca Viladellops
Fòssil marí a la terra de les vinyes de Finca Viladellops | M.R.F. !--akiadsense-->

Tota la producció és ecològica. Pel responsable de Viladellops “el canvi climàtic és el gran repte i només amb una viticultura respectuosa s’hi podrà fer front”. S’utilitzen llevats autòctons i s’aposta per la garnatxa pels vins negres i pel xarel·lo en els vins blancs.

Ara també Desvalls vol impulsar el seu projecte enoturístic. És per això que exposa documentació de la la família a unes sales creades expressament en les que es pot recórrer la història de Catalunya a través de la nissaga Desvalls.

Ara que de nou es torna aposar en marxa l’engranatge dels Premis Vinari de l’edició 2018, el responsable de Viladellops recorda que l’aposta pel vi de proximitat és cabdal pel sector. “El vi català ha d’apostar per Catalunya”, diu.

“Cal defensar la identitat del vi català que al final és la nostra terra” assegura Desvalls.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joel Grau a febrer 02, 2018 | 06:59
    Joel Grau febrer 02, 2018 | 06:59
    Són uns vins excel·lents. Ara només els falta fer el pas definitiu i, sense complexos, treure la Syrah dels cupatges. Si deixem de banda prejudicis afrancesats, admetrem que la Syrah no funciona ENLLOC a Catalunya; per contra, només serveix per diluir el caràcter local del vi amb matisos compotats que li treuen frescor. Fóra bo substituir-la per quelcom més genuí. Vam aconseguir treure'ns del damunt l'omnipresent Cabernet. Ara ens hauríem de desempallegar de la Syrah. Salut!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa