VadeVi
Josep Lluís Pérez, Premi Monvínic a la trajectòria
  • CA

Josep Lluís Pérez Verdú, considerat per a molts el pare de l’enologia moderna, és el Premi Monvínic a la Trajectòria Personal 2014. Foto: Escola d’Enologia Jaume Ciurana

“Estic espantat! No sé si sóc un revolucionari, vaig a la contra de tot. Defenso que la universitat i els estudis serveixen per alguna cosa, no només la inspiració de les muses. El secret? Estimar molt, tenir molta sensibilitat i no parar mai, la continuïtat en les coses et dóna el premi final”.

Són paraules de Josep Lluís Pérez Verdú, guardonat als Premis Vinari 2014 amb el Premi Monvínic a la Trajectòria Personal en el Món del Vi, que ha rebut de la mà del director de l’INCAVI, Jordi Bort.

Nascut a Quatretondeta, al País Valencià l’any 1936, poc es podia imaginar que després de rentar plats, pentinar i tallar cabells a Suïssa mentre estudiava biologia, l’atzar el portaria al Priorat, on seria seduït pel món del vi. Pérez Verdú és un científic entre vinyes, convençut que si bé les característiques d’una finca són importants per a elaborar un bon vi, hi ha ben poques coses que no pugui resoldre i millorar “la intel·ligència i la sensibilitat de l’home, que és qui decideix i executa”.

És per això que durant la seva carrera professional ha esmerçat molts esforços a demostrar que la ciència i els avenços tècnics no són sinònims d’artificialitat que trenquen el cicle natural de les vinyes: “Sembla que els termes “ciència” i “tècnica” només es poden utilitzar per als vins tecnològics i comercials. I que només si es treballa segons la tradició i com ho feien els antics, es pot entrar en el grup dels vins mítics… Crec que l’evolució dels nostres coneixements la podem comparar a una cursa de relleus, on cada generació ha d’aportar millores i aquestes serviran per a les generacions futures”.

Aquesta vocació científica i de transmissió de coneixements a la societat explica la implicació decidida de Josep Lluís Pérez Verdú en el món de l’ensenyament. Va ser el primer director de l’Escola d’Enologia Jaume Ciurana, la primera escola que va ensenyar aquesta especialitat a tot l’Estat espanyol, i on els alumnes no eren uns simples receptors de conceptes teòrics, sinó que participaven en tot el procés d’elaboració d’un vi, des de comprar el raïm fins a ajudar el pagès a podar el cep.
L’escola va tenir un paper clau en el ressorgiment del Prioritat com a zona vitivinícola, però sense cinc persones clau, Josep Lluís Pérez, Carles Pastrana, René Barbier, Daphne Glorian i Álvaro Palacios, encara coneguts com ‘Els cinc magnífics’ la revolució no hauria estat possible. Fa dues dècades, aquest equip va creure que aquella terra deprimida podia donar els millors vins del món quan ben pocs hi confiaven. El resultat d’aquell projecte tècnic i científic va ser els ‘Closos’, els vins prioratins que van situar els vins catalans al mapa mundial dels grans vins. La primera anyada que van elaborar va ser la de 1989, ara fa exactament 25 anys, i des d’aleshores el Priorat va recuperar l’estima per la seva terra. Aquell primer vi havia adaptat l’elaboració tradicional a la nova tendència internacional, que entre d’altres coses, incloïa marcar el preu de cada ampolla per prestigiar el producte. Es va fixar en 1.500 pessetes, quan d’altres venien a granel a 50 pessetes el litre. El fenomen del Priorat es va accelerar també gràcies a la premsa internacional, que va escriure que el vi del Priorat era el millor que havien tastat de tot l’Estat. Aquell vi era el resultat d’una combinació de garnatxa, cabernet sauvignon, merlot, syrah i carinyena. La fórmula d”Els cinc magnífics’ va funcionar, perquè avui, la comarca del Priorat, amb poc més de 10.000 habitants, té 150 cellers.
Josep Lluís Pérez Verdú va fundar l’any 1981 Mas Martinet Viticultors, a Falset, i els seus vins, com el Clos Martinet i el Martinet Bru, són un dels artífexs del renaixement dels vins d’aquesta terra. Avui, dirigida per la seva filla, continua recuperant vinyes tradicionals i també treballa els vins ecològics. Però aquest guru de la viticultura moderna, amb 78 anys i moltes idees encara per desenvolupar, no s’ha jubilat pas. Des de Mas Martinet Assessoraments dóna suport a projectes com plantar vinyes en zones de gran dificultat com les illes del Bàltic i Egipte. Sap que els mestres mai deixen d’ensenyar i d’aprendre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa