VadeVi
Màrius Serra serà el presentador de l’acte de lliurament dels Vinari 2020
  • CA
Màrius Serra presentarà l'acte de lliurament dels Premis Vinari 2020
Màrius Serra presentarà l’acte de lliurament dels Premis Vinari 2020 | Berta González Dòria

!--akiadsense-->

Màrius Serra (Barcelona, 1963), l’escriptor que millor juga amb les paraules de tot Catalunya, serà enguany l’encarregat de conduir l’acte de lliurament dels Premis Vinari 2020. La vuitena edició del concurs de vins catalans es farà a l’Auditori de Vilafranca del Penedès aquest divendres 9 d’octubre i premiarà, com sempre, però enmig de totes les mesures de seguretat necessàries, els millors vins de Catalunya. Serà un acte diferent en el que l’aforament de públic serà la meitat del que és habitual i en el que Serra proposarà jugar amb els espectadors que el seguiran en directe a través del Canal 33.

Es posa al capdavant de l’acte de lliurament de la vuitena edició dels Premis Vinari. Vostè quina relació té amb el vi?

Hi tinc una relació fluida des que, de petit, l’àvia em donava pa amb vi per berenar. Des de ben jove vaig començar a acompanyar els bons àpats amb vi. M’agrada descobrir els vins de les terres que visito, em deixo seduir per un bon nom i soc dels que us portaré una ampolla de vi si em convideu a sopar. He fet presentacions de llibres en cellers i vaig fer una gira per biblioteques anomenada “Lletres i vi” que combinava un tast amb jocs de paraules. M’agrada descobrir vins que no coneixia, i tinc temporades que exploro els d’alguna zona, però en un concurs de tast a cegues em temo que no faria gaire bon paper.

Què en pensa que a Catalunya els vins catalans encara no siguin els que més es consumeixen?

Em sembla fetal, que jo pronuncio igual com fatal però que reflecteix una immaduresa molt relacionada amb la manca d’autoestima. Tot plegat és fruit d’una inèrcia que, afortunadament, ha estat frenada i sembla que es podrà revertir. Ho entendria si hi hagués poca oferta de vins catalans, com pot passar amb altres productes, però és just el contrari. Si viatjo per la Rioja no demanaré vins catalans, ni tampoc si me’n vaig de viatge a Xile, Austràlia o Califòrnia. Per això, a Barcelona no acostumo a demanar un Rioja.

Creu que acostar el món del vi a través d’un programa de televisió, com la gala dels Vinari, pot contribuir a donar a conèixer els vins catalans als mateixos catalans i que això faci que els valorin més?

És evident que per valorar una cosa primer cal conèixer-la, i que els cellers catalans produeixen molt bons vins. El mitjà televisiu és un expenedor de visibilitat, fins al punt que s’ha arribat a encunyar una frase feta terrible: “El que no surt a la tele no existeix”. No seré pas jo qui la subscrigui, però per a qualsevol proposta que aspiri a arribar a la gent és millor sortir-hi que no pas no sortir-hi.

L’acte de lliurament es farà amb la meitat de públic però demanarà als espectadors que participin. Ens pot avançar alguna cosa?

Les limitacions que comporta la pandèmia també poden actuar d’esperó, de manera que en aquesta edició amb una platea menys poblada el plantejament serà accentuar la interacció per les xarxes. Segurament alguns dels espectadors i amants del vi estan familiaritzats amb els enigmàrius, un repte verbal diari que faig per Catalunya Ràdio des de fa quinze temporades. Doncs bé, aquest divendres, durant l’acte de lliurament dels Premis Vinari 2020, espectadors i telespectadors podran respondre per les xarxes socials els Vinàrius, uns enigmes relacionats amb el vi que permetran guanyar un bon premi. A banda, tenim confirmada la presència d’un personatge sorpresa molt conegut pels seus demèrits.

A Vadevi diem que el vi és del tot transversal perquè és cultura, és tradició, és territori, és plaer, és gastronomia, és economia, és turisme… Té la mateix transversalitat que les paraules que és la matèria primera amb la que treballa.

Els textos verbals i les textures del vi són transversals perquè tenen molts angles. Per fer un vi, com per escriure un text, cal treballar amb molts elements per suscitar unes emocions relacionades amb el plaer i amb la memòria. També els processos d’elaboració s’assemblen. Per exemple, cada cop que veig algú que espampola els ceps penso que és una activitat molt semblant a revisar un text per extreure-li els adjectius sobrers. Lletres i raïm, mots i ceps, paràgrafs i tines, literatura i vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa