Arribada la desena edició dels Premis Vinari és temps de fer balanç de com han anat aquests deu anys i quines són les repercussions que han tingut per al sector del vi català.
A banda dels molts estudis evolutius que hem fet, també hem pogut fer alguns exercicis interessants com quin podia ser el retrat robot d’un vi, en aquest cas tranquil, no escumós, per optar, des del punt de vista estadístic i històric, a ser guardonat amb la màxima distinció dels Premis Vinari. I a continuació, exposo el resultat.
Color del vi
En les 10 edicions dels Premis Vinari han assolit el màxim reconeixement onze vins:
- 8 vins negres
- 1 vi roig
- 1 vi blanc
- 1 vi dolç.
Per tant, d’acord amb aquestes dades, el vi ha de ser negre.
Monovarietal o cupatge
Tenint en compte ja només els vins negres, dels vuit vins negres guanyadors n’hi ha:
- 3 de monovarietals
- 5 de cupatge.
Per tant el vi guanyador ha de ser elaborat amb un cupatge de varietats.
Varietats de raïm
Per elaborar el 8 vins negres que han guanyat els Vinari s’han emprat només quatre varietats de raïm: garnatxa, carinyena, cabernet sauvignon i sirà.
- La garnatxa domina en tres dels vuit vins, un d’ells és monovarietal. És secundaria en tres. No n’hi ha en dos.
- La carinyena domina en cinc dels vuit vins, dos d’ells són monovarietal. No n’hi ha en tres.
- El syrah està present de manera minoritària en quatre dels vuit vins.
- El cabernet sauvignon està present de manera minoritària en dos dels vuit vins.
El nostre vi doncs hauria de ser un vi de cupatge de carinyena, garnatxa i podria portar syrah.
La criança
Els vuit vins han tingut criança en botes de roure:
- 5 d’ells durant 12 mesos
- 2 durant 16 mesos
- 1 entre 15 i 18 mesos.
Per tan s’imposa una criança de 12 mesos
Retrat robot d’un vi potencialment guanyador dels Premis Vinari
Vi negre elaborat amb un cupatge majoritari de carinyena i garnatxa,
on hi dominaria la carinyena i en el que s’hi podria posar una petita quantitat de sirà i amb una criança de 12 mesos en bota de roure
Si us pregunteu de quina denominació d’origen hauria de ser, aquí és on la cosa està més renyida, doncs en aquests deu anys el repartiment del millor vi tranquil per denominacions d’origen ha estat, tres per la DO Empordà, dues per la DOQ Priorat i per la DO Costers del Segre i una per la DO Conca de Barberà, DO Montsant, DO Penedès i DO Terra Alta.
Any | Vi | Celler | DO | Varietats | Criança | |
2013 | Garnatxa Solera | Mas Llunes | Empordà | Garnatxa roja | ||
2014 | Mil.lenium | 2011 | Xavier Clua | Terra Alta | 65% garnatxa 20% cabernet sauvignon 15% sirà | 12 mesos |
2015 | Vermell de Peguera | 2013 | Clos de Peguera | Conca de Barberà | 100% monastrell | |
2016 | Mas de la Rosa | 2013 | Vall Llach | Priorat | 100% carinyena | 16 mesos |
VdO 1,10 | 2010 | Vinyes d’Olivardots | Empordà | 100% carinyena | 16 mesos | |
2017 | Turó de les Abelles | 2013 | Finca Viladellops | Penedès | 90% garnatxa 10% sirà | 12 mesos |
2018 | Cérvoles Blanc | 2016 | Cérvoles Celler | Costers del Segre | macabeu chardonnay | 6-8 mesos |
2019 | Ferrer Bobet | 2016 | Ferrer Bobet | Priorat | 50% carinyena 28% garnatxa 16% sirà 6% cabernet | 12 mesos |
2020 | Finca Butarós | 2014 | Mas Llunes | Empordà | 60% carinyena 40% garnatxa | 12 mesos |
2021 | Purgatori | 2017 | Família Torres | Costers del Segre | carinyena garnatxa sirà | 15-18 mesos |
2022 | Cabrida | 2020 | Celler de Capçanes | Montsant | 100% garnatxa | 12 mesos |