VadeVi
Premis Vinari d’Enoturisme, una suma d’aliances pel turisme del vi català

Els Premis Vinari d’Enoturisme van esdevenir un concurs independent l’any 2022 perquè el sector enoturístic català ho clamava. Fins aleshores, s’havia considerat una categoria més dins el certamen que reconeix anualment els millors vins catalans, però la realitat va fer que s’entengués com un projecte amb entitat pròpia, un projecte que admetia moltes més divisions que les pròpiament vinculades a un celler o a un projecte directament lligat amb l’elaboració de vins.

I és que el turisme del vi ha fet un salt alhora quantitatiu i qualitatiu en els darrers anys. S’ha fet lloc en molts projectes que l’han entès com a complement al negoci original, sigui cuidar les vinyes i elaborar vins o allotjar turistes que fan una escapada al territori. El cas és que aquesta visió àmplia i diversa ha permès que el certamen torni en aquesta segona edició amb més força i permeti seguir premiant l’excel·lència i destacant uns atributs que sumen nous atractius a Catalunya com a país íntimament lligat a la cultura del vi.

Edifici Escola d’Enoturisme de Catalunya | Foto: cedida

Ajuntament de Vilafranca i Escola d’Enoturisme

Els Vinari d’Enoturisme van néixer gràcies al suport inestimable de l’Ajuntament de Vilafranca i de l’Escola d’Enoturisme del municipi penedesenc. Amb l’entitat pública, l’aliança ve de lluny i cal buscar els orígens al concurs de vins, però el centre formatiu de referència en aquest sector va sumar un coneixement imprescindible per desenvolupar el certamen amb totes les garanties. La directora de l’Escola, Ester Garcia, és a més a més, membre del jurat que avalua les candidatures presentades, juntament amb altres professionals que aporten la seva expertesa en l’àmbit per dibuixar els podis anuals del concurs.

Nissan, cotxe oficial dels Premis Vinari
Nissan, cotxe oficial dels Premis Vinari, donava la benvinguda als convidats a l’acte de lliurament dels guardons

De ruta, amb Nissan Elèctric

Els Premis Vinari renoven un any més l’acord amb Nissan, que continua sent-ne el cotxe oficial. La marca, col·laboradora històrica del concurs de vins catalans, suma sinergies amb el sector vitivinícola des del seu vessant més sostenible i ecològic. De fet, al llarg de diverses edicions ha patrocinat el premi al millor projecte ecològic; i en aquestes dues edicions dels premis d’enoturisme s’hi suma per col·laborar en la promoció i visibilitat als projectes del turisme del vi de Catalunya.

Nous altaveus a les activitats de turisme del vi: Turisme de Barcelona

Turisme de Barcelona és una de les entitats que més treballen per donar a conèixer les bondats de Catalunya a través del turisme. I no són aliens al boom que viu l’enoturisme. Per això, en línia amb els seus objectius estratègics, se sumen als Premis Vinari per enriquir encara més l’oferta i contribuir en la difusió d’uns productes, experiències i activitats que expliquen el país des d’una altra mirada. En el seu cas, sempre vinculat a les comarques barcelonines, que certament permeten abraçar activitats en territoris històrics del vi com són Alella, el Penedès o el Pla de Bages.

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Ara Lleida

Lleida té molt a dir també quant a enoturisme. D’entrada, tenen activa la seva Ruta del Vi vinculada amb la Denominació d’Origen Costers del Segre que permet viure el territori a través de propostes múltiples i sovint desconegudes. Ara Lleida se suma també als Premis Vinari d’Enoturisme per aportar més valor a un projecte i a un sector que ha esdevingut clau per enriquir la seva economia, però sobretot cultura i territori. Ara Lleida repeteix a l’equip de col·laboradors d’aquest concurs.

Celler Llopart, al Penedès | Llopart

Col·laboracions excepcionals: Llopart i Xerigots

L’edició 2023 dels Vinari d’Enoturisme compten amb el suport especial de dos projectes amb solera. D’una banda, Llopart, un dels cellers de més llarga tradició vitivinícola del Penedès, que enguany serà seu del certamen pel fet d’haver estat, l’any passat, el guanyador del premi a la millor iniciativa innovadora. De l’altra, Xerigots, empresa de referència en el sector formatger a Catalunya, que permetrà maridar els vins i escumosos del celler amb una àmplia gamma de formatges.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa