VadeVi
Roldán: «No responsabilitzem només els restauradors de la poca presència de vi català a les cartes»
  • CA

José Roldán, president de l’Associació Catalana de Sommeliers.

L’Associació Catalana de Sommeliers ha renovat el seu compromís amb els Premis Vinari aportant sommeliers de prestigi als tasts del certamen. Quina importància té al vostre entendre un concurs exclusivament per a vins del catalans?
Els sommeliers estudiem, valorem i estimem els vins i altres begudes i productes gastronòmics més enllà de al seva procedència, però els productes de qualitat del nostre país els estimem i els promocionem de manera clara. En aquest sentit, qualsevol acció que prestigiï els nostres vins, en promogui el seu coneixement i el consum responsable, i els Premis Vinari en són un clar exemple tindrà sempre el nostre suport i reconeixement.

Els tasts dels Premis Vinari compten amb els millors sommeliers i enòlegs, dues professions que observen el vi des de perspectives diferents però complementàries. Trobeu que és el millor sistema d’avaluació?

Sí, és un avantatge per als tasts, perquè si bé ambdues professions ens mirem el vi des de diferents prismes en un primer moment, al final tots dos valorem la qualitat, el paisatge i la cultura que envolta el vi. I de fet, cada dia som més les i els sommeliers que tenim més coneixements d’enologia, i hi ha més enòlegs que en saben molt, de tasts. Per tant, el resultat final de les nostres valoracions és una fotografia molt bona.
Per tant, amb la vostra presència en els tasts es garanteix el compliment de tots els requisits d’organització, rigor i transparència exigibles en un certamen d’aquest abast?
Clarament, sí. El nostre col·lectiu està molt acostumat a participar en concursos arreu del món. Quan tastes un vi, estàs tastant molta feina, il·lusió i esforç de moltes persones, i s’ha de ser molt professional, parcial i sobretot, humil. Tot això no es pot garantir sense el rigor i la transparència d’un tast a cegues i amb experts com es fa als Premis Vinari.
Un cop es coneguin els guanyadors de l’edició de 2014, quina aportació poden fer els sommeliers catalans perquè aquests vins es coneguin més?
Parlar d’ells, fer-nos-en ressò i explicar a tothom les seves virtuts. I més enllà dels guanyadors, els Premis Vinari són també una ocasió excel·lent per recordar-nos a nosaltres mateixos i als consumidors que hi ha molts vins catalans que valen la pena, hagin participat o no als Vinari, i que avui dia, aconseguir posar al mercat un vi ja mereix un reconeixement.
Malgrat la gran qualitat dels vins catalans, encara hi ha moltes dificultats per a fidelitzar el consumidor, tant als restaurants com a les botigues i supermercats. El sommelier és una peça clau en aquesta cadena de transmissió. El debat sobre què es pot fer per normalitzar la presència de vins catalans és recurrent, però teniu cap idea nova?
Tenim idees, però cap recepta màgica… És una feina de picar pedra, però de picar pedra entre tots i totes. Hem de dir molt clarament que un Priorat o un vi de la Conca ens agrada més que un Bordeus si així ho sentim. Perquè durant molt de temps els sommeliers ens hem envoltat d’un esnobisme que no es permetia dir el que veritablement sentíem. Ens ajuda molt el fet que la qualitat dels vins catalans ha pujat exponencialment, i a Catalunya tenim centenars de vins i caves que podem recomanar sense cap vergonya. Hem de dir molt clar, alt i sense embuts, força els vins catalans!
Ha de ser el mateix client de restaurant qui pressioni perquè les cartes de vins incloguin més vins catalans, demanant-los i insistint si la carta no és prou àmplia?
El client sempre demana el vi que coneix, i si en coneix de catalans els demanarà a les cartes. Als restaurants en general es deixen portar pel que més es ven, i això és una roda que no s’acaba de trencar mai. Per això dic que cal picar molta pedra i fer front comú per donar a conèixer els nostres vins. Seria injust responsabilitzar només els restauradors de la poca presència de vi català a les cartes, tothom ha de posar-hi el seu gra de sorra.
I els cellers, fan prou bé la feina de promoció?
Els que la fan, la fan molt bé. I els que no s’hi han posat, entenc que ja se n’han adonat que els aniria molt bé dedicar una part dels seus esforços a comunicar el seu producte. Les facilitats que donen les xarxes socials i el treball que feu també els mitjans de comunicació especialitzats ajuden moltíssim, i posen a l’abast dels cellers més petits eines molt interessants a un cost molt raonable.
El sector del vi català necessitava tenir un certamen propi per mesurar-se?
Estic convençut que sí. Sempre ens han posat a les etiquetes aquelles medalles de premis qui ningú sap realment d’on surten. Comunicar la metodologia de concurs i posar a l’abast de tothom la possibilitat de participar-hi i ser-ne partícips farà que sigui una cita ineludible any rere any.

El president de l’Associació Catalana de Sommeliers, José Roldán, i el director dels Premis Vinari, Joan Nebot, rubriquen un acord de col·laboració. Foto: Quico Sallés

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa