El Cabrida 2020 del celler de Capçanes va ser coronat com a millor vi de Catalunya als Premis Vinari 2022. El certamen posicionava, així, un vi de cooperativa, una garnatxa del Montsant i un saber fer de pagesos i viticultors durant desenes d’anys en un entorn profundament vinícola i que compta amb una llarga tradició dins el context històric del vi català.

Precisament Vanessa Díaz (Màlaga, 1976), representant del celler i els seus vins en àmbit estatal, entén que en primera instància aquest és un reconeixement als socis de la cooperativa, a les persones que cuiden la terra i en permeten obtenir el millor fruit per embotellar productes de qualitat.
“La clau de l’èxit, segons la meva mirada, té a veure amb la qualitat professional que defineix tots els esgraons de la cadena: des del pagès fins a la persona que posa els vins al mercat”, i s’explica. Diu que la de Capçanes és una cooperativa atípica, pel fet que treballa col·laborativament entre socis, però seguint un model empresarial. “És com si fóssim tres cellers en un, amb tres línies d’acció diferenciades”, explica a Vadevi. Parla de la línia de vins de volum, dels Kosher -que s’han convertit en la “carta de presentació del celler per a molts mercats”, dirà-, i dels vins de parcel·la o microvinificacions, vins singulars i nascuts de vinyes seleccionades, entre els quals hi ha el Cabrida.

Cabrida, una icona de les garnatxes del Montsant
“Els Vinari ens han donat empenta i visibilitat sobretot en l’àmbit català” valora Díaz; i sobretot, afegeix, “han ensenyat una altra cara del celler”. I s’explica. “Ha estat una manera de dir, ‘ei, que fem altres vins de qualitat’“, de posicionar una línia menys coneguda del celler i de la qual en destaquen productes com aquest Cabrida, “una icona de les garnatxes del Montsant”, el recuperat vim blanc, del qual ja n’han embotellat la quarta anyada, o un singular brisat del qual només en produeixen unes set-centes ampolles. “Són vins fruit de microvinificacions i d’un profund coneixement de la terra i dels productes que ens pot donar cada parcel·la”.
En definitiva, dirà Díaz, aquest premi “el percebem com un reconeixement a la bona feina que fem des de fa tants anys -el primer vi embotellat d’aquesta línia, el Flor de Maig, va sortir l’any 1992- i sobretot a l’evolució i maduresa d’un vi, el Cabrida, que va néixer com a primer monovarietal de garnatxa de la comarca l’any 1996″.

Les cooperatives no són models obsolets
Díaz trenca una llança en favor de les cooperatives. “Hem de deixar de pensar que són models obsolets; es tracta d’una altra forma de societat en la qual els propietaris són en part els viticultors“, dirà. Insisteix en el fet que aquest sistema permet pagar per la seva feina a “la teva pròpia gent” i generar benestar a casa teva. “Treballant col·laborativament, tots aportem el que sabem fer millor i el resultat és un ecosistema sostenible amb capacitat de generar riquesa i oportunitats de futur“.
