VadeVi
Les 5 proves curioses amb vi que us sorprendran
La imatge que en tenim del món del vi, i la norma implícita que si no en sabem no podem tenir criteri, cada cop més va perdent terreny. I perquè sabem que el vi és fàcil us proposem unes senzilles proves perquè ho pogueu comprovar.

Vi blanc o vi negre?

Tendim a dir que un dels dos no ens agraden. O que un ens agrada més que l’altre. I distingir-los sembla molt fàcil, només cal mirar el color. Però i si no el veiéssim? I si en realitat és només que ens deixem portar per la temperatura? Feu la prova.

Copa de vi blanc i de vi negre

!--akiadsense-->

Agafeu dos vins, un de blanc i un de negre i serviu-los en una copa en la que no es vegi el contingut. El punt més important d’aquesta prova és que els dos vins estiguin a la mateixa temperatura. Sereu capaços de distingir-los, ara?

A l’avançada us direm que molts professionals no se n’han sortit.

La qualitat d’un vi

També hem sentit moltes vegades la frase que no tenim el paladar suficientment format per distingir un vi de qualitat. En aquest cas l’experiment hauria de ser col·lectiu.

Busqueu dos vins. Informeu-vos com s’han fet. Si l’elaboració ha estat acurada o si en canvi és una producció sense grans miraments. Quan els tingueu, porteu-los a un sopar i poseu-los sobre la taula sense donar explicacions. L’experiment no falla. Només cal que comproveu quin és el vi que s’acaba abans. I no és necessari que us gasteu molts diners. Us recordem que hi ha vins de qualitat a preus assequibles.

La conservació d’un vi un cop obert

Aquest el podeu fer a casa i també és molt senzill. Quan heu obert una ampolla de vi, encara que sigui negre, la millor manera de conservar-lo és ben tapat i a la nevera. Potser penseu que no sou capaços d’apreciar la diferència però l’oxidació del vi un cop obert afecta a les seves propietats organolèptiques i us garantim que notareu la diferència.

La màgia de la percepció del vi

Ja hem deixat clar -i quan hàgiu fet les proves que us hem proposat ho comprovareu- que encara que no ho creiem, tothom és pefectament capaç d’apreciar la qualitat d’un vi. Però també és cert que el seu gaudi va més enllà del líquid en sí mateix. La bona companyia, l’estat d’ànim o fins i tot la música en poden alterar la seva percepció.

És per això que us proposem que un dia que hàgiu tastat un vi que us hagi agradat molt, ho apunteu. Un temps després torneu a agafar el mateix vi i el torneu a beure en un context diferent i torneu a escriure què us ha semblat. No diem que si en una situació determinada el vau trobar molt bo, en una altra el trobeu molt dolent, però el que sí us garantim és que la intensitat no serà la mateixa.

Copes brindant

!--akiadsense-->

D’altra banda també hi ha la suggestió del màrqueting -de la qual el vi no se n’escapa-, exactament igual que en qualsevol altre producte. Aquesta prova és més difícil de fer un mateix, però molt fàcil proposar-la a d’altres persones. De nou a un sopar o a una trobada amb amics serviu dues copes del mateix vi, d’una certa qualitat, però el que sigui, i veneu-lo."> Expliqueu que un és molt exclusiu, que té una elaboració determinada que el fa especial o què se’n fan molt poques ampolles i que, per tant, accedir-hi és difícil. Que qui el consumeix se senti privilegiat per poder tastar-lo farà que es mostri més predisposat a apreciar-lo. De l’altre direu que és un vi bo, però no tant especial. I mireu el resultat.

Seran pocs els que se n’adonaran que a les dues copes hi ha el mateix vi. I aquesta és una prova que s’ha fet amb professionals i no se n’han sortit.

La mateixa varietat de raïm de llocs diferents

I finalment si sou d’aquells que us decanteu per un vi determinat en funció del raïm amb que s’ha fet, us proposem, de nou a cegues sense saber de quin vi es tracta, que tasteu dos vins de la mateix varietat però d’origents diferents.

Comprovareu que el clima, la terra o l’alçada d’on s’ha cultivat aquella varietat influeix i molt en el resultat del vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa