VadeVi
A l’Heretat MontRubí, el sumoll més honest
  • CA
Joan Queralt, enòleg de l’Heretat MontRubí, a les vinyes “verticals” | E.V.
Els orígens de l’Heretat MontRubí com la coneixem ara cal buscar-los al 1984, quan els actuals propietaris es van fer amb el terreny i un celler que ja des de 1880 havia vist fer vi i olis que exportaven a Cuba. Amb el canvi de propietat, HMR es dedicaria a treballar la vinya amb l’objectiu de fer cava com molts altres cellers del territori, i durant uns quants anys aquesta fou la seva principal activitat. Al tombant de segle, diversos factors provocarien un canvi de rumb que els allunyaria de l’elaboració d’escumosos per centrar-se en els vins tranquils.

El sumoll era una varietat autòctona tradicional del Penedès que va desaparèixer quan la fil·loxera. Que fos una varietat delicada i de tracte complicat, va fer que en el moment de replantar s’optés per altres varietats alternatives. Ara, l’Heretat MontRubí ha pres la determinació de recuperar-la i l’ha convertit en la varietat estrella de la propietat: cinc de les onze referències del celler s’elaboren amb monovarietal de sumoll. I el resultat, “vins amb molta personalitat, expressius, sincers i honestos, un reflex idoni de la terra que els ha vist néixer”, explica l’enòleg Joan Queralt.

“A casa sempre hem buscat les varietats que millor s’adapten al territori, i sabíem que el sumoll era una d’elles”, explica l’enòleg. Així va venir al món l’any 2001 el Gaintus, un 100% sumoll negre (14 mesos en bóta de roure francès i 24 en ampolla) que prenia el nom d’una ruta d’escalada dels Pirineus. “Treure aquest vi va ser una decisió difícil, un repte; com ho és fer aquesta ruta d’escalada“, diu Queralt. Però hi creien i van seguir ampliant gamma de sumoll, inicialment amb el Gaintus Radical (100% sumoll i sis mesos de criança en bóta) i el One Night’s Rosé (rosat, 100% sumoll).

El Gaintus original prendrà ara el nom de Gaintus Vertical en homenatge a les vinyes d’on naix. Vinyes “verticals” que permeten un treball molt controlat del cicle del raïm: “Deixem que la planta s’expressi a la seva manera i la nostra feina és donar-li el un tracte personalitzat planta a planta: interpretem cada cep en funció de la seva vigorositat i el treballem perquè doni el resultat òptim”, explica l’enòleg.

L’Heretat MontRubí treballa directament unes 10 hectàrees de vinya, situades entre els 500 i els 700 metres d’alçada, i compra raïms d’altres viticultors amb qui també col·labora en el dia a dia. Finques dedicades en bona part al sumoll però també amb garnatxa, samsó, macabeu, xarel·lo i parellada. Practiquen una agricultura ecològica, i tot i que no s’autodefineixen com a biodinàmics, segueixen algunes de les seves directrius a l’hora de prendre decisions durant la vitivinificació.

Gamma de vins de l’Heretat MontRubí | E.V.

!–akiadsense–>

El resultat, al costat de la gamma Gaintus, és el Black (garnatxa elaborada amb maceració carbònica); i White (jove, 100% xarel·lo de vinyes velles); la Finca Durona blanc (parellada amb quatre mesos de criança sobre lies) i la Finca Durona negre (cupatge de garnatxa, sumoll i samsó amb 12 mesos de criança en fusta); el Vino de Luna (garnatxa amb criança sobre lies en bóta durant 25 mesos). I els tres dolços: Advent samsó (botritis en vinya) i l’Advent xarel·lo i Advent sumoll, amb un procés d’elaboració –els dos últims- de raïm assecat i deshidratat després d’estar penjat en un paller durant 120 dies. Amb el nivell de concentració desitjat, passen uns 9 mesos en bóta abans de sortir a mercat.

En total, de l’HMR surten unes 60.000 ampolles l’any que es venen aproximadament meitat i meitat a mercat nacional i internacional. “Vendre el producte és el procés més lent perquè el sumoll encara s’ha d’explicar molt; però és cert un cop el coneixen, el client es fidelitza ràpid”, explica Xavi Balanzó, director comercial del celler. “Amb el temps podem pensar en augmentar la producció, però de moment volem consolidar el nostre sumoll i fer encara més soroll perquè es conegui i es valori tal com nosaltres l’entenem a l’Heretat”, conclou Balanzó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa