VadeVi
Confraria dels Vins del Bages: 18 anys des de la discreció
  • CA

Aquest Nadal al VADEVI.cat publicàvem un reportatge sobre les confraries bàquiques, o víniques, la seva història i els seus orígens. I fèiem una pinzellada sobre la confraria de l’Empordà. Amb ell vam donar el tret de sortida a una petita sèrie d’articles que pretenen fer un recorregut per totes aquestes associacions a casa nostra.

Avui és el torn de la Confraria dels Vins del Bages. Són la part, que ells denominen lúdica i promoció, de la DO Pla de Bages, una de les Denominacions d’Origen “petites”. Però més enllà de les dimensions, la tradició del vi està tan arrelada que cada mes des de fa 18 anys aconsegueixen reunir entre 70 i 100 persones en les seves activitats.

Dos anys després de la seva creació, Joan Francesc Baltiérrez va accedir al càrrec de vicepresident, i des d’aleshores fins avui.

En aquests anys, les activitats s’han consolidat amb una cada mes. Oberta a tothom, però amb un preu especial per als socis, per als confrares.

Al principi, les activitats eren més tècniques i amb el pas dels anys van anar prenent un caire més lúdic, “potser massa” diu Baltiérrez. Així i tot, el vicepresident de la Confraria dels Vins del Bages, assegura, “que ara han trobat una mena de punt d’equilibri, el que els permet tornar a fer activitats més tècniques, més dirigides, combinades amb un punt més popular que aglutini a molta gent i que per tant, també els aproximi al món del vi”.

El calendari de la Confraria, pel que fa a les activitats és molt clar i algunes de les activitats s’han consolidat a la comerca com a ineludibles.

Així, són els organitzadors del Tast de Vins dels Bages, es fa a l’abril o el maig i cada celler de la DO Pla de Bages aporta el vi que vol perquè tothom el pugui tastar. Una activitat que aglutina fins a 200 persones.

I l’altra activitat estrella és el sopar entre vinyes que es fa la lluna plena del mes de juliol. Es col·loquen taules enimig de les vinyes i cada any s’han de tancar les inscripcions per un excés de demanda.

Pel que fa a la imatge més clàssica de les confraries, que són les investidures, a la Confraria del Bages se’n fa una cada dos anys. Amb capes i medalles i en les que també es busca una certa rellevància pública amb la investidura de personatges populars.

Actualment, la confraria té 200 confrares que paguen quota semestral de 48 euros i en les seves activitats mensuals un 10-15% dels participants no són socis. La quota d’alta és de prop de 70 euros.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa