VadeVi
De Muller elabora el mateix vi de missa des de fa 150 anys pels 5 continents

!--akiadsense-->

Diumenge de Rams dóna el tret de sortida a la Setmana Santa. Dimecres de Cendra, Dijous Sant, Divendres Sant i Pasqua, per recrear la Passió, la Mort i la Resurrecció de Jesucrist. I durant tots aquests dies són molts els rituals i litúrgies que es reguen amb vi de missa. Aquell que encarnarà la sang de Crist.

La vinculació entre el vi i la vida de Jesús, ja la vam explicar en aquests resportatge, i ara ens centrem en la beguda, en el Vi de Missa.

Tot i que a les mateixes escriptures es recorda que el vi s’ha de beure amb moderació, el seu paper és fonamental juntament amb el pa i l’oli.

És per això que des d’aleshores i fins a l’actualitat, als oficis religiosos, el vi sempre hi és present. Però no és qualsevol vi.

Les normatives d’elaboració del Vi de Missa per l’Església Catòlica es van regular als concilis de Florència i de Trento, però va ser un pare jesuïta qui l’any 1944 va publicar el llibre “El Pa i el Vi Eucarístic” on va recollir una estricta normativa sobre com havia de ser l’elaboració de vins que fossin aptes per a la seva consagració.

!--akiadsense-->

Han d’estar fet de qualevol varietat però sempre procedent de vitis vinisfera"> exclusivament, per tant no poder ser de vinyes salvatges. I han de ser dolços, perquè prendre’ls en dejú sigui més fàcil i agradable.

A Catalunya en sabem molt de fer aquest tipus de vi i de fet a Reus, hi trobem De Muller que durant 5 papats va ser el proveïdos oficial del Vaticà. Aquest títol va ser concedit per tots els pontificis des de Pius X fins Joan XXIII, fins que després d’aquest el Vaticà va abolir aquest tipus de guardons.

!--akiadsense-->

!--akiadsense-->

Així i tot des De Muller van seguir elaborant Vi de Missa que a dia d’avui es ven arreu del món.

“El fem de garnatxa blanca i macabeu i utilitzem exactament el mateix procediment de fa 150 anys: A mitja fermentació la parem amb alcohol etílic per tal que tingui 15º d’alcohol i 80 gr de sucre. L’envellim en bótes velles, el que li dona un gust ranci al final. ” explica l’enòleg de De Muller, Jordi Benito.

I afegia que “aquest grau alcohòlic permet una bona conservació del vi al llarg de temps i que tingui menys sucre que altres vins dolços perment que els efectes de l’alcohol sigui menys perjudicial, evita que s’emmborratxin, vaja…”

Ara De Muller és un dels productors importants d’aquest tipus de vi. S’exporta als cinc continents i és exactament el mateix producte. És a dir que el que es pren als Oficis de Vietnam, per exemple, on hi tenen tres distribuïdors, és el mateix que es pren a qualsevol de les parròquies catalanes que utilitzin el Vi de Missa de De Muller o a Etiòpia, un dels països africamens on més exporten.

La particularitat africana

La distribució es fa sempre en ampolles, excepte a Àfrica. Explica Benito que a “països com Etiòpia, Senegal o Camerun distribuïm el Vi de Missa en bidons de plàstic, de 10 litres fins a 120 litres. Ens ho demanen així, perquè després aquests dipòsits, en aquests països, es reutilitzen pel transport d’aigua. Tenen una doble funció”.

Unes partides, la despesa de les qual, la paga la meitat el Vaticà i l’altra meitat la parròquia o diòcesi que l’ha encarregat.

Presència de De Muller al Vaticà a l’actualitat

Explica Benito que ara ells no tracten directament amb el Vaticà que té els seus propis distribuïdors exclusius. Ara bé, l’enòleg de De Muller diu que té constància que un dels seus productes, encara s’utlitza en alguns oficis especials.

Es tracta del Missa dulce Superior Solera de 1942, del quan se’n fan només 100 ampolles. Un vi de gamma alta dins dels vins que són aptes per l’eucaristia.

El Vi de Missa per tothom

El Vi de Missa que distribueix De Muller pels actes litúrgics es pot trobar també comercialitzat pel públic en general. Té un preu de 5 euros i es ven a supermercats i botigues especialitzades.

!--akiadsense-->

I per aquells que vulguin tastar un producte més exclusiu el Missa dulce Superior Solera de 1942, del qual, recodem només se’n fan 100 ampolles, també es pot trobar per 40 euros.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a abril 16, 2017 | 11:33
    Ramon abril 16, 2017 | 11:33
    Em sembla mol be que De Muller elabori bon vi, VI DE MISSA i, que tingui bones ventes. Qüestió a part, es el bon us que algú en faci. Vull dir que algú vagi pet.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa