VadeVi
De Muller, l’ànima alsaciana dels vermuts de Reus
  • CA
Sala de bótes per envelliment de vins | De Muller

Reus i vermut és un binomi quasi inevitable de la mateixa manera que hi ha algunes marques que ràpidament ens evoquen a la tradició vermutera. Iris és una d’elles. Una marca que recorda a allò que els experts denominen l’època daurada del vermut, entre els anys 50 i 70 del segle XX, quan el moment de l’aperitiu abans de dinar estava més que institucionalitzat. Ara, Iris és una marca que elabora De Muller, i aquest, a la vegada també dóna nom a un vermut.

Posem una mica d’ordre. De Muller és una empresa fundada el 1851, per un alsacià que va pensar que la comarca de Tarragona tenia molt de potencial i s’hi va instal·lar. De fet, va funcionar tan bé que durant quatre generacions va elaborar vins de forma ininterrompuda fins que la família Martorell la va adquirir l’any 1996.

El gerent i propietari del celler, Pere Martorell explica que van entrar en aquest món quasi per casualitat. Tenien uns terrenys amb vinyes que havien de ser com una mena de passatemps. Però els va sortir l’oportunitat de comprar el celler De Muller i s’hi van tirar de cap. I quatre anys després i seguint la mateixa línia, van adquirir també l’empresa Cochs, la creadora del vermut Iris.

Pere Martorell propietari de De Muller | MRP

!--akiadsense-->

Va ser aleshores quan l’empresa va endegar l’elaboració pròpia de vermut. Per una part, fent el vermut Iris amb la mateixa fórmula de botànics tradicional de la marca, i per una altra -i amb el nom de De Muller-, experimentant amb l’envelliment en bótes de fusta. En total, aquesta producció suposa prop d’un 30% de la facturació de l’empresa.

El joc de les bótes en els vermuts

Actualment, l’empresa elabora tres referències d’Iris, el Blanc, el Daurat i el Vermell, i una de De Muller. El seu vermut reserva té la particularitat de ser un producte criat en bótes per on hi ha passat vi de missa i vi del Priorat. I si d’alguna cosa pot presumir també De Muller, és que amb els seus vins ha proveït a la casa reial i el vi dolç del Vaticà, tenint unes soleres impressionants de dècades d’envelliments.

Però com que la particularitat dels vermuts és, recordem-ho, la fórmula, la combinació de plantes aromàtiques que s’utilitzen per a la seva maceració, del celler de De Muller també en surten d’altres. Elaboren el vermut Morro Fi i també la marca recuperada Vermut Rofes, una altra de les tradicionals del Vermut de Reus. Això sí, cada una d’elles amb les seves particularitats aromàtiques.

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa