Les taques de vi són especialment complicades, sobretot les de vi negre.

El vi està fet de raïm, el raïm és una fruita, i el problema és que el sucre que li és propi fa que la taca es fixi. A més no és un a taca superficial sinó que el vi, el que fa és tenyir la roba. I per aquest motiu és veritablement complicat fer-les desaparèixer.

Des de VADEVI.cat hem parlat amb diferents professionals del sector de les bugaderies i si en una cosa coincideixen és que la rapidesa serà vital a l’hora d’intentar treure-les. És a dir, tots asseguren que un cop feta la taca, de seguida, el que s’haurà de fer es posar la peça en remull amb aigua. Però clar, això és poc realista si es té en compte que moltes d’aquestes taques es fan al restaurant o que si tenim convidats a sopar a casa, es fa difícil sense més ni menys treure les estovalles per posar-les amb aigua.

Així i tot tothom ha sentit a dir alguna vegada que hi ha mètodes infal·libles en aquests casos. Si fem cas als professionals hauríem de dir que això no és cert. És més, adverteixen que moltes vegades els intents per treure les taques de vi a casa fan malbé els teixits i fins i tot poden complicar encara més que un especialista la pugui acabar de treure.

D’altres trucs sembla ser que no suposen un problema per la roba, ara bé, la taca tampoc la treuen. En la nostra recerca hem trobat aquests.

El vi negre es treu amb vi blanc

Aquesta és segurament la proposta més comuna. Tots ho hem sentit a dir alguna vegada i fins i tot ho hem provat. De fet hem trobat alguna explicació científica en aquest sentit que diu que els tanins del vi blanc que provenen de la fusta evitarien que els tanins del vi negre que prové de la pell del raïm tenyeixi la roba. Però bé, cap dels professionals consultats ho fa servir perquè consideren que els resultats no són òptims.

La sal

No seria per treure la taca sinó per minimitzar-ne els efectes. Bàsicament es tractaria de posar una mica de sal sobre la taca, una quantitat important per tal que absorbeixi el líquid al màxim i evitar així que s’estengui. Però atenció!, tampoc podem deixar-li massa temps perquè podria contribuir a fixar-la. La proposta de la sal té les seves variants, com el bicarbonat sòdic o fins i tot la sorra dels gats.

La llet

Les propietats de la llet per treure taques de vi i d’altres coses també semblen miraculoses. Ara bé, des de diverses tintoreries consultades per VADEVI desconfien pel que fa les seves propietats, si més per les taques de vi. A més, si fos cert, els procediments que hem trobat tampoc serien aplicables sobre una taca ja seca. La proposta preveu escalfar la llet i introduir-hi la camisa. Després s’ha de rentar normal.

Una fórmula

Pels que sou alquimistes també tenim un altre “truc”. 5 parts d’aigua, 1 part d’aigua oxigenada i 4 part d’amoníac. Aquest, segons els professionals és més delicat ja que els productes que es fan servir són molt agressius i podrien fer malbé la peça de roba.

Aigua oxigenada

Com a mètodes casolans que, insistim, la gent que hi entén no la recomana per la seva eficiència, però tampoc hi veu cap perill, és posar un bon raig d’aigua oxigenada sobre la taca en el moment de fer-se. I després ficar la roba a la rentadora.

Alcohol

I finalment us proposem que feu servir alcohol, el que tingueu a mà i el poseu sobre la taca just quan hàgiu vessat el vi. Vodka, ginebra, o fins i tot el gintonic, perquè la combinació amb les bombolles de la tònica podrien ajudar. De nou, afirmen que, mal no en farà i que per provar-ho tampoc es perdrà res. De tots els mètodes casolans és el que més ens ha cridat l’atenció i en diferents llocs webs asseguren que va bé fins i tot per les taques que s’han fet als mobles de color blanc o a les parets.

Així doncs, com ho fans els professionals per treure les taques de vi?

Des de la Tintoreria Sant Antoni de Barcelona, Olga Puiggrós ens explica que a la seva empresa i en la majoria tenen un producte, un “destacant” l’anomenen, específicament per a cada tipus de taca. Són productes agressius, que s’han de fer servir en sec o amb aigua en funció del material de la roba i que s’han d’utilitzar amb molta cura perquè tinguin l’efecte desitjat.

Lluís Contel de la Bugaderia del Moianès de Moià, ens explica que a vegades, precisament pel fet que el vi tenyeix la roba i no es tracta d’una taca superficial, quan és una tela blanca per aconseguir treure-la només els queda bullir-la a 80º amb lleixiu.

Berta Pérez de la tintoreria Pressto de Barcelona fins i tot va més enllà i per a disgust de tots els que llegiu aquest article afirma que un cop seca, la taca de vi difícilment es pot treure a casa sense l’ajuda d’un professional.

El que no s’ha de fer mai

Un fil d’esperança per tots aquells que ara mateix esteu desanimats davant la dificultat de fer que una peça de roba torni a la normalitat són les advertències que ens arriben des d’aquests professionals. Hi ha pràctiques habituals que inconscientment fem i que si les evitéssim obtindríem uns resultats millors:

No deixar que la taca s’assequi del tot. Això que fem de deixar les estovalles, la camisa o els pantalons tacats a la roba bruta fins que posem una nova rentadora juga en contra nostra. En el moment que puguem la tela s’ha de posar en remull i no ens ha de fer mandra tenir-la amb aigua molt de temps.

No fregar mai. Un cop ens hem tacat tendim a fregar-ho per veure si marxarà una mica, quan en realitat l’únic que aconseguim és que penetri més en el teixit, que la taca s’expandeixi i fins i tot treure el color de la mateixa peça de roba.

-No fer servir el producte miraculós que ens treuen al restaurant en forma d’esprai que fa escuma. La marca més coneguda és el Cebralín. Els experts asseguren que és infal·lible amb taques d’oli, per exemple, però per les de vi no serveix per res i de nou poden agreujar la situació.

Per tant, no hi ha fórmules màgiques. El vi taca.

Però què és una taca comparada amb el plaer de beure una copa de bon vi…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa