VadeVi
‘Fent País’ crea experiències d’enoturisme per a persones amb discapacitat
  • CA

Fer enoturisme no és una activitat excloent, en cap sentit. Fins i tot per aquells qui puguin tenir algun tipus de discapacitat que, d’entrada, faci pensar que aquella proposta potser no els encaixaria. De fet, ja hi ha cellers que tenen en compte aquesta casuística i que pensen activitats a les quals pugui participar tothom. I a més a més, ara, una empresa ha volgut unificar les diverses propostes per oferir-les a tothom qui tingui ganes de gaudir d’una experiència vinculada amb el turisme i amb el turisme del vi.

Interior del celler Collbaix, al Bages | Foto: Nia Escolà, ACN

Passejar entre vinyes o tirar-se en parapent són dues experiències que, d’entrada, semblarien inviables per algú amb cadira de rodes, però no sempre és així. El celler Collbaix del Bages etiqueta tots els seus vins amb braille i té les instal·lacions adaptades per a persones amb mobilitat reduïda.

Aquest celler és una de la setantena d’experiències que s’inclouen a la nova capsa regal que Fent País llança al mercat. Es tracta de la primera capsa on totes les ofertes que s’inclouen són de turisme accessible, és a dir, adaptades a les persones amb algun tipus de discapacitat física o sensorial. “El turisme ha de ser per a tothom“, comparteix a l’ACN Sory Campaña, coordinadora del projecte.

Propostes accessibles

Som consumidors de cultura igual que qualsevol altre i tenim tot el dret a sortir de casa”, dirà Pedro Zerpa, paraplègic, qui a més a més celebra la nova oferta de Fent País accessible a tothom, independentment de si es té o no algun tipus de discapacitat física o sensorial. “Volem que sigui una caixa per a tothom, en igualtat de condicions”, defensa Campaña.

Collbaix, etiquetes braille
Les etiquetes del celler Collbaix incorporen el braille | Foto: Nia Escolà, ACN

Collbaix té tota la seva oferta adaptada

Josep Maria Claret, responsable del celler Collbaix, explica que tota la seva oferta en enoturisme està adaptada a les persones amb discapacitat. “Ho vam tenir clar des del principi, tots hem de tenir els mateixos drets”, comentarà. Les visites que ofereixen inclouen una ruta per les vinyes, l’entrada al celler i un tast de vins.

La primera versió de la caixa d”Experiències per a tothom‘ estarà disponible en línia a partir del 15 de desembre i tindrà més de 70 propostes adaptades. Entre elles, menús degustació, vols en parapent adaptat, nits en hotels rurals, i experiències de realitat virtual, entre d’altres.

La iniciativa compta amb la col·laboració de la fundació Ampans, l’Associació Catalana per a la Promoció de les Persones Sordes i la Fundació Estimia, totes elles entitats que treballen pels drets de les persones amb discapacitats.

Una guia per consultar

En una segona fase del projecte, els seus impulsors volen editar la guia perquè es pugui trobar als mateixos llocs que les altres. Per aconseguir-ho, han iniciat una campanya a la plataforma Goteo amb la finalitat de recaptar els recursos necessaris per aconseguir-ho.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa