VadeVi
L’origen de la vinya a Catalunya, pendent del net del fundador de Danone
  • CA
La Font de la Canya és un jaciment privilegiat per conèixer el passat vitivinícola del Penedès

!--akiadsense-->

Avinyonet del Penedès ha estat noticia aquesta setmana, fins i tot portada de grans mitjans, pel fet que el 2017 es va convertir en el segon municipi amb major renda bruta per càpita d’Espanya, després de Pozuelo de Alarcón. Avinyonet és un petit poble eminentment vitivinícola de la comarca de l’Alt Penedès amb 1.669 habitants censats, i on només hi va haver 8 nous naixements el 2018.

La població ocupada sumava l’any passat 679 persones, i els desocupats eren 219. En aquest municipi hi ha fins a nou nuclis de població i dos polígons industrials, tot i que no hi ha empreses que superin els 50 treballadors. Destaca, això sí, la presència de l’empresa d’olis Finca La Gramanosa, de la qual és administrador únic Mauricio Botton Carasso, net del fundador de Danone i un dels espanyols més rics segons Forbes (l’any passat ocupava el lloc número 45). Se li atribueix un patrimoni de 625 milions d’euros. Des de Finca La Gramanosa s’afirma que aquest projecte va néixer fa tres dècades “fruit de la passió de Mauricio Botton i la seva esposa, Carlota, per les oliveres”.

Molts al poble no tenen dubtes que el vertiginós ascens de la renda per càpita és causa directa del milionari patrimoni de Botton. També temen que només duri un any la seva privilegiada situació com a segon municipi amb major renda bruta per càpita d’Espanya. De fet, a Avinyonet del Penedès corre el rumor que Botton hauria posat en venda la seva gran finca i que podria marxar a Madrid. On més inquietud causa aquest rumor és entre els responsables de la cooperativa Arqueovitis, que treballen al gran jaciment de Font de la Canya d’Avinyonet, el considerat com l’origen de la vinya a Catalunya (data de fa 2700 anys). Resulta que el jaciment es troba en terrenys privats propietat de Mauricio Botton i es tem que la seva venda pugui comprometre el seu futur i els recursos econòmics, públics i privats, que s’han anunciat per a les prospeccions arqueològiques, i per al seu estudi i promoció.

La Font de la Canya a Avinyonet del Penedès

!--akiadsense-->

Al jaciment de Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès, de l’edat del ferro, ha finalitzat aquest any l’excavació d’un gran magatzem-cava soterrat. Han desenterrat entre 20.000 i 30.000 fragments ceràmics, podalls i fins i tot joies, com ara dos anells de bronze. Ara arqueòlegs de la Universitat de Barcelona analitzaran els fragments i el director d’Arqueovitis, l’arqueobotànic Dani López, buscarà entre els sediments llavors de raïm prehistòriques. De les que han trobat fins ara n’analitzaran el seu ADN l’any que ve a Montpeller. Una de les peces més singulars trobades és un tros de cap de lleó mascle de terracota, amb la seva melena, que formava part del broc d’una gerra de vi. A Catalunya no s’ha trobat mai res igual però sí una peça semblant a la Vall dels Temples d’Agrigento, a Sicília.

El cap de lleó és una de les peces destacades d'aquest jaciment
El fragment de cap de lleó és una de les peces destacades d’aquest jaciment | Arqueovitis

!--akiadsense-->

L’alcalde d’aquest municipi de la província de Barcelona, Cèsar Herráiz (JxC), a qui dimarts passat perseguia la premsa com mai abans, reconeixia que la notícia “ha estat tota una sorpresa per a tots”. Afegia que “el que sí és segur -feia broma Cèsar Herráiz- és que tot plegat no és per culpa del meu patrimoni”. El primer regidor d’Avinyonet del Penedès apunta que està molt bé que es conegui el seu municipi per notícies com aquesta, i no pas per qüestions negatives o polèmiques. No obstant això, manifesta que ha trobat que és “una barbaritat” que de cop i volta s’hagin doblat els ingressos en només un any fins arribar als 57.843 euros, segons l’estadística de declarants de l’IRPF el 2017 publicada aquest dimarts per l’Agència Tributària. De fet, es va créixer un 107,2%, amb només unes 800 declaracions de la renda a Avinyonet. Aquesta setmana no s’ha parlat d’una altra cosa a Avinyonet, sovint amb sornegueria.

Cellers que “produeixen vins excel·lents”

El nou alcalde des del mes de maig passat afirma que el seu és un municipi ric en patrimoni, cultura, enoturisme i paisatge, i que també compta amb cellers que “produeixen vins excel·lents”. Entre els cellers destaquen Parxet (grup Codorníu), Mas Comtal, Can Ràfols dels Caus, Mas Candí, Vins de Foresta, Cuscó Berga, Avinyó o Artcava. A més, acull la mostra de petits cellers Microví (amb reeixides propostes com la Nit dels Sumolls, al Monestir Romànic de Sant Sebastià dels Gorgs).

Diu l’alcalde que el paisatge és privilegiat i destaca el comerç de proximitat, la restauració i els allotjaments rurals. Afegeix que tenen joies culturals i el jaciment iber de la Font de la Canya. Així mateix, l’alcalde manifesta a la pàgina web municipal que “tenim la sort d’estar ubicats estratègicament a la plana penedesenca, a 15 minuts de la costa i a 30 minuts de Barcelona, envoltats de grans vies de comunicació terrestre, que fan del nostre municipi un lloc clau i competitiu per desenvolupar qualsevol tipus de projecte empresarial”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa