VadeVi
Mervm Priorati: entre l’inici i el destí del Priorat més pur
  • CA
Finca Les Foreses, de la propietat del grup PVFWE al Priorat
Finca Les Foreses, de la propietat del grup PVFWE al Priorat | Mervm Priorati

!–akiadsense–>

Hem escoltat la veu de la terra, el xiular del vent; les paraules sàvies del pagès; el saber secret de les dones; i cada dia observem la vinya i l’atenem amb esforç i orgull perquè als nostres vins hi vibri aquesta veu i hi ressonin els valors amb què ens identifiquem…”.

Són paraules de presentació de Mervm Priorati, celler ubicat a Porrera, inscrit a la DOQ Priorat, fill del grup Pere Ventura Family Wine Estates (PVFWE) i germà dels cellers penedesencs Pere Ventura i Can Bas Domini Vinícola. Té en propietat unes 102 hectàrees, de les quals una vintena estan destinades al cultiu de la vinya. Les Foreses, les Escomelles i la Plana Marjot són les tres finques del celler en les quals hi treballen les varietats garnatxa, carinyena, cabernet sauvignon, sirà i merlot.

La fitxa tècnica pot semblar la d’un projecte comú, però a mesura que en descobreixes l’engranatge, es va destapant i endevinant la seva complexitat. No hi ha cap detall deixat a l’atzar perquè a Mervm creuen que les bones decisions necessiten temps, reflexió i saber fer. De fet, en el moment en què el grup Pere Ventura es va fer amb la propietat de les finques i el celler, s’ha invertit en millores a les instal·lacions, a les vinyes de propietat i s’ha confiat el dia a dia a professionals amb reconeguda experiència.

Els sòls del Priorat, amb la tradicional llicorella
Els sòls del Priorat, amb la tradicional llicorella | Mervm Priorati

!–akiadsense–>

Roger Oferil n’és l’enòleg, una persona que coneix bé el Priorat i les terres de llicorella on hi creixen els ceps de la propietat. “Aquesta és una terra pobra, on la planta hi produeix poc. A les parts baixes tenim ceps que rendeixen uns 5.000 kg per hectàrea; a les zones altes, n’hi ha que no arriben ni als 1.500 kg/ha”, explica al vadevi.cat durant una visita a les vinyes. “Busquem l’equilibri entre la tradició i la modernitat“, continua Oferil, i ho fan seguint la idea d’una viticultura que es fonamenta en el respecte per la terra i el viticultor. “Practiquem la viticultura heroica”, afegeix.

Les seves són vinyes relativament joves, la majoria d’elles es van plantar cap a l’any 2000. Però el celler també té en propietat algunes vinyes velles, que s’acosten o superen de poc els vuitanta anys. Verema sempre manual, recullen amb caixes de vint quilos, i ofereixen un tractament molt acurat al raïm durant el procés d’elaboració. Al celler hi tenen ben arrenglerats els dipòsits d’acer inoxidable de diverses capacitats on deixen macerar els vins i on hi fan el remenat i pigeage“> també de forma manual. A pocs metres, les botes de fusta on els vins fan la malolàctica i reposen esperant el moment de sortir al mercat.

A Mervm Priorati hi elaboren tres vins, segons l’enòleg, “amb personalitat i que ens ensenyen l’autèntic Priorat”. Són l’Inici, el Destí i El Cel. L’Inici, “un vi per a enamorar-se i gaudir d’un Priorat”, és un cupatge de garnatxa negra (60%), carinyena (15%) i cabernet sauvignon (15%), on també hi afegeixen una mica de merlot i sirà. El Destí, una garnatxa negra (70%), i carinyena i sirà (15% cadascuna), és l’expressió “del nou Priorat”; i El Cel, en contraposició a aquest últim, “és un homenatge als Priorat dels anys 90’, un vi amb molta concentració i tanicitat alta” que s’ha elaborat també amb cupatge de garnatxa negra (40%), sirà (30%), carinyena (15%) i cabernet sauvignon (15%). En total, el celler treu al mercat unes setanta mil ampolles l’any, de les quals, la major part són de l’Inici (unes seixanta mil), unes deu mil de Destí, i prop de tres mil d’El Cel.

El rellotge de sol dels set esglaons

Les instal·lacions de Mervm Priorati estan a la porta d’entrada del poble de Porrera. S’hi ha fet una sèrie d’actuacions importants tenint sempre en compte la integració amb l’entorn, tan natural com social. Entre elles, la comunicació vegetal amb la muntanya que abraça el celler així com un rellotge de sol amb set esglaons que es voldrà sumar a la reconeguda ruta de rellotges que atrau cada any a milers de visitants al municipi de Porrera.

Parlant de visitants, Mervm Priorati té un selecte projecte d’enoturisme conduït per Mireia Juvé i Laura Gonzàlez que pretén mostrar la puresa del Priorat, de la seva viticultura i els seus vins a través de les finques, el celler i la col·lecció del celler. I és que la marca prioratina també aposta per l’enoturisme de qualitat. Quan hi aneu, demaneu per la Laura i deixeu-vos guiar, l’experiència d’escoltar-la ja és un valor afegit en sí mateix.

Podeu veure un recull d’imatges del celler en diversos moments de l’any, seguint aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa