VadeVi
Pere Ventura i Can Bas: velles tradicions amb bouquet contemporani
  • CA

Entrar al domini vitivinícola de Can Bas és com començar un viatge en el temps. No tant pel paisatge, ple de vinyes i altres conreus habituals a la zona, com pels petits detalls que es van trobant en un passeig per la finca, que permeten imaginar fàcilment com devien treballar aquells pagesos i feien els seus vins i destil·lats uns quants centenars d’anys enrere.

Can Bas té més de 2.000 anys d’història documentada amb la descoberta de restes que demostren aquests orígens tan llunyans. Disposa de 80 hectàrees de terreny, de les quals, unes 60 ha corresponen al conreu de vinya, algunes d’elles centenàries, i hi treballen fins a nou varietats de raïm diferents. Es tracta d’un domini que ha estat en mans d’una mateixa família durant 27 generacions seguides i que ara havia arribat a un punt mort: els anteriors propietaris es quedaven sense relleu i es corria el risc de perdre tota aquesta història i singularitat.

Algunes de les restes romanes trobades a Can Bas

A pocs quilòmetres, just a l’entrada a Sant Sadurní, hi ha les caves de Pere Ventura. Un projecte relativament nou, de l’any 1992, que ve amb la tradició del seu propietari –nascut i criat entre vinyes-, combinada amb la seva visió de futur i la inquietud d’un equip de gent jove que aporta empenta i esperit innovador al projecte. Una de les singularitats d’aquestes caves rau precisament en el lloc on els productes reposen per fer la criança. El propietari va tenir clar que inclouria en el projecte unes caves d’un quilòmetre que recorren tota la zona soterrada de les instal·lacions, amb una cabuda màxima de 2,5 milions d’ampolles. Ampolles, que, tot i tenir diferents criances, comparteixen denominador comú quan es preparen per sortir al mercat: un escaquer que vesteix el coll i que apareix sempre visibles a l’etiqueta i la càpsula.

Imatge de les caves de Pere Ventura

La història de Can Bas i Pere Ventura es va començar a escriure fa temps, perquè el cavista elaborava la seva gamma de productes a partir d’alguns dels raïms que creixien a Can Bas. Es coneixien i sabien de la manera de treballar d’ambdues parts. I d’aquí a l’acord, podrien passar dies o mesos, però finalment es va acordar que Pere Ventura en seguiria el llegat (la compra es formalitzaria al 2011), això si, sota el compromís que es conservarien les vinyes, l’essència de la finca i la marca original a l’ampolla. I així ha estat.

“La gran il·lusió del nostre projecte era elaborar els caves a partir de vinyes pròpies. I gràcies a Can Bas hem fet realitat un somni”, explica Mireia Juvé, Directora d’Enoturisme i Propietat de Pere Ventura Familiy Wine Estates –nom oficial del grup.

“Elaborem vins contemporanis, vins de finca, escoltant la terra i fent cas al que ens demana –’de tal cep, tal vi’, diuen recuperant aquesta dita popular mediterrània-. “Treballem amb viticultors que porten anys cuidant aquestes parcel·les i el coneixen al detall; i a partir d’aquest treball al camp, la feina dels nostres enòlegs és la d’embotellar un paisatge que sigui el reflex més fidel del lloc d’on prové”, explica Juvé.

Mireia Juvé, davant les vinyes de l’Anciana

Gamma de vins i escumosos

La cura amb què es treballa la vinya es manté un cop el raïm arriba al celler on s’elabora el vi i a la cava on tenen lloc les criances. En tines d’acer, bótes de roure i àmfores de fang en un entorn molt cuidat on hi regna el silenci i una il·luminació tènue, hi reposa la gamma de productes de Can Bas.

L’Era, un chardonnay jove que surt de vinyes d’entre 30 i 40 anys i un 15% del qual, fa criança en bóta; La Creu és fruit d’unes vinyes del 1994 de sauvignon blanc i s’obre als sentits amb uns matisos aromàtics molt rics. Per cert que aquest vi es va endur medalla de Bronze als Premis Vinari 2016.

La Romana, vi que pren el nom d’uns vestigis romans localitzats a l’antiga via Augusta, que precisament travessa Can Bas, s’elabora a partir d’un cupatge de xarel·lo i chardonnay. Aquest és un dels vins més personals de la finca que, en paraules dels elaboradors, “reflecteix història, terrer, contemporaneïtat i excel·lència”.

La Capella i Monreal són els vins negres de la casa. El primer, un cupatge de cabernet sauvignon i sirà que naix també de vinyes velles de més de quaranta anys de la parcel·la que anomenen “El Repòs” i que s’alcen al costat d’una capella romànica del segle X, que ara també han recuperat i rehabilitat. Monreal, és un homenatge als pagesos que –amb aquest cognom- van conrear aquestes vinyes després de la fil·loxera i durant més d’un segle. Es tracta d’un monovarietal de cabernet sauvignon que ha tingut una criança de divuit mesos en bótes noves de roure francès i que s’ha elaborat amb llevats autòctons, com la resta de vins de la casa des de l’any 2012.

A Pere Ventura elaboren escumosos. Joves i rosats, reserves i gran reserves. Hi ha la família dels “tresors”, amb el Tresor Brut Nature Reserva, elaborat amb el cupatge tradicional del cava, xarel·lo, parellada i macabeu i que surt al mercat després d’un llarg procés d’envelliment; i el Tresor Brut Rosé, un cava elaborat exclusivament amb la varietat trepat i envellit durant 15 mesos.

El Gran Reserva Cuvée Maria del Mar ha estat envellint durant 36 mesos i s’elabora a partir de xarel·lo i chardonnay vinificades per separat i amb un percentatge important de la varietat francesa fermentada en roure.

Nova imatge de l’ampolla de la Col·lecció Vintage

Per últim, però no menys important, la gran novetat d’enguany: la Col·lecció Vintage es presenta amb una particularitat que fa, si cap, el producte encara més exclusiu: l’escaquer apareix a la càpsula, però també s’ha estampat al vidre, fent de l’ampolla un record de la marca i de la filosofia de l’equip que hi ha al darrera. Amb aquest nou format, presenten el Vintage Brut 2012 Gran Reserva, elaborat amb xarel·lo i chardonnay; el Vintage Rosé Brut 2012 GR, 100% pinot noir. I el Gran Vintage, que només s’embotella en anyades excepcionals, i s’elabora amb dues varietats del cava obtingudes de les vinyes més velles de la finca (més de setanta anys), L’Anciana i La Secreta.

El tercer celler del grup Pere Ventura Familiy Wine Estates és Merum Priorati. Ubicat al municipi de Porrera, amb vinyes que s’enfilen entre els Tossals i la Serra del Molló a 300 i 550 metres d’alçada. En aquest celler s’hi fan l’Inici, el Destí i el Cel. Tres productes elaborats a partir del cupatge de les tradicionals prioratines garnatxa i carinyena, i que inclou alguns percentatges de cabernet sauvignon i sirà.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa