VadeVi
El residus del vi: què en fem amb el taps de les ampolles
  • CA
Els taps de suro van al contenidor de la fracció orgànica

!–akiadsense–>

Que les ampolles de vidre s’han de llençar al contenidor verd tothom ho sap. Però què passa amb els taps? Abans s’utilitzava només suro natural com a tapament, però des de fa un temps cap aquí, les ampolles de vi es tapen amb materials i formes diverses i no sempre sabem què n’hem de fer per tal de contribuir a la reutilització de materials i alhora protegir el medi ambient.

Els taps de suro natural haurien d’anar al contenidor marró, el de la francció orgànica. Són un producte natural que es pot compostar per després ser utilitzat en aplicacions agrícoles. Marc Bakagué, tècnic del departamentde Gestió d’Insfraestructures de l’Agència Catalana de Residus, explicava a Vadevi, que abans del reciclatge és important la reutilització, però que en el cas del suro natural encara no s’han implantat programes d’aquest tipus.

Els taps sintètics cada cop són més habituals

Un altre tipus de taps habitual és el tap sintètic. Estan fabricats amb diferents polímers plàstics però no per això s’han de llençar al contenidor groc. No. Aquests taps que la majoria de vegades són de colors molt llampants i que ja es veu que no són de suro el hauríem de tornar a clavar a l’ampolla buida i llençar-ho tot junt al contenidor verd. En aquest cas, Balagué recorda que el tap forma part del mateix envàs i que ja està contemplat que un cop arribi a la planta hi haurà elements que s’hauran de separar. “Ja ens agradaria que que el vidre arribés net al contenidor, només vidre, però això és demanar massa al consumidor i per això està prevista la separació d’altres materials que li són propis, com l’etiqueta de paper, o la càpsula metàl·lica”, expliquen des de l’Agència Catalana de Residus.

Tenint en compte aquest fet, és per això que els taps de rosca habituals en vins joves negres i en blancs i rosats, i també als vermuts, també es poden deixar a l’ampolla i un cop a la planta amb un electroimant se separaran les parts metàl·liques de ampolla. “La vidriera està preparada per recuperar de forma separada totes els residus metal·lics que un cop recollits també es reciclen” assegura Balagué.

Taps de rosca per vins amb càpsula
Els taps de rosca són habituals als vermuts, i als vins joves

!–akiadsense–>

Aquests sistema de recuperació de parts metàl·liques també es troba a les plantes de reciclatge d’envasos de plàstic, és per això que arribat el cas si aquest tap es llença al contenidor groc, enlloc del contenidor verd amb l’ampolla no passaria res.

Taps de vidre Vinolok | E.B

!–akiadsense–>

Pel que fa als taps de vidre, encara que tinguin petites parts de silicona o plàstic per segellar bé, s’han de llençar al contenidor verd, preferiblement amb la mateixa ampolla, perquè de nou formen part del mateix envàs.

Tot i que no es refereix estrictament al tap de les ampolles, Marc Balaguér recorda que abans que els taps metàl·lics, més delicat és encara llençar al contenidor verd, materials com ceràmica, per exemple, ara que també trobem vins que s’embotellen amb aquest material.

I pel que encara tinguin dubtes, es pot consultar el web de l’Agència Catalana de Residus a l’aprtat de Recollida Selectiva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa