El sector del vi i del cava ha de ser una de les prioritats de la nostra política econòmica i un els eixos centrals de la projecció internacional de Catalunya. La indústria vitivinícola catalana és el tercer gran sector de la nostra indústria agroalimentària, després de la carn i la fruita, i els nostres vins i caves suposen una magnífica font d’ingressos i una part important de la nostra imatge internacional. És un sector d’èxit i ple d’oportunitats, així que cal tenir molt clar què hem de fer per continuar guanyant presència internacional.

Des del meu punt de vista, l’estratègia d’impuls d’aquest sector s’hauria de desenvolupar en tres àmbits fonamentals. Primer, hem de continuar millorant els sistemes de producció i els nivells de qualitat dels nostres vins. Això ja s’està fent bé, i la prova és que tenim una llarga llista de reconeixements internacionals, però encara tenim dubtes i contradiccions en definir i explicar la diferenciació dels nostres vins, i això ho detecta el mercat. Segon, hem de millorar encara molt la comercialització dels nostres vins, i és ineludible convertir els vins catalans en els vins més consumits a Catalunya. Cal tenir aquest objectiu com una tasca intensiva de normalització nacional. I paral•lelament hem de guanyar quotes de mercat país a país, tant a Europa com a la resta del món, en dura competència en els mercats globals. I tercer, hem de convertir Catalunya en la capital europea del turisme del vi. Així de clar. Hem de marcar-nos l’exigent objectiu del 18% dels ingressos a través d’aquest canal, com fa Califòrnia. Tenim molta feina, però ho tenim tot a favor.

A Catalunya produïm cada any prop de 400 milions d’ampolles de vi i de cava amb DO. Això suposa unes vendes netes de més de 1.000 milions d’euros l’any. I el que és més important, un 35% de les vendes totals són exportacions. Exportem a 140 països, sobretot a la UE, i principalment a Alemany i el Regne Unit, i estem obrint mercats importants com els Estats Units. El valor global d’aquestes exportacions supera els 400 milions d’euros, així que comptem amb un dels sectors més desenvolupats de la internacionalització de l’economia catalana. Fruit d’aquest esforç, tenim empreses catalanes de reconeguda fama internacional ben posicionades en els mercats globals, i una àmplia xarxa de petites i mitjanes empreses distribuïdes per tot el país que donen feina a més de 22.000 persones, en la vinya, en el celler, en els departaments comercials, de màrqueting, de distribució.

Ramon Tremosa i Balcells és professor de Teoria Econòmica de la UB i candidat de Convergència i Unió per a les eleccions al Parlament Europeu del 7 de juny de 2009

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa