VadeVi
“L’aposta estratègica socialista pel sector vitivinícola català”

El sector vitivinícola català és reconegut com un dels sectors capdavanters de la indústria agroalimentària del nostre país. En els darrers anys, ha patit una gran evolució i, en aquest procés, la Unió Europea hi ha estat molt present. Concretament, els darrers canvis han vingut provocats per l’aprovació de l’Organització Comuna de Mercats (OCM) del sector de la vinya i el vi, que han suposat un repte, però també una oportunitat per millorar encara més la qualitat i la singularitat del nostres vins i caves, que cada dia són més un referent a nivell europeu i mundial.

La nova OCM del vi ha suposat un gran canvi respecte períodes anteriors. La novetat més destacable ha estat generalització d’un model per millorar la competitivitat del sector, en comptes del sistema anteriorment vigent, basat en mesures de regulació del mercat que havien demostrat ser poc efectives. La nova orientació serà favorable al sector vitivinícola català, ja que permetrà obrir nous mercats, garantirà la renda dels viticultors arreu d’Europa i, a més, potenciarà les Denominacions d’Origen.

Un altre aspecte positiu d’aquesta reforma serà la millora de la dotació pressupostària destinada al sector, que s’incrementa més d’un 14% respecte el període anterior. Tot plegat, doncs, permetrà consolidar el sector vitivinícola català i espanyol, que ja és el tercer productor de la Unió i, per tant, aquest podrà aspirar a seguir creixent. I és que no estem davant d’un sector en retirada, sinó que ens trobem clarament davant d’un sector punter que vol i ha de seguir evolucionant, especialment tenint en compte que el mercat mundial del vi creix pel damunt del 7% i el 8% de forma continuada.

El sector vitivinícola català ha de seguir treballant i apostant en la direcció i intensitat d’aquesta darrera dècada. Cal continuar amb l’esforç i ampliar la perspectiva tan des del punt de vista productiu, com comercial i promocional. La crisi que estem patint ens ha de servir per combinar imaginació i experiència per sortir-ne reforçats, seguir creixent i crear riquesa.

Els i les socialistes treballarem perquè la Unió Europea i els representants catalans al Parlament Europeu tinguin ben present la importància d’aquest sector i -com hem fet fins ara- continuarem apostant per situar Catalunya com a pol de l’agroindústria al sud d’Europa. En el cas concret de la Política Agrària Comuna, treballarem per aconseguir una majoria progressista al Parlament Europeu que aposti per destinar fons a la recerca i la innovació, però mantenint les ajudes al sector agrícola que assegurin la pervivència del model agrícola europeu i una concepció equilibrada i sostenible del territori.

Maria Badia i Cutchet és diputada al Parlament Europeu i candidata del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) per a les eleccions al Parlament Europeu del 7 de juny de 2009

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa