Alcor 2010

Can Grau Vell

DO Catalunya

Etiquetat en català

PVP. Aprox. 23 €

Contacte: [email protected]

Web: grauvell.cat

Can Grau Vell és el projecte de Jordi Castellví (propietari del restaurant barceloní Cafè de l’Acadèmia), que el 2002 va comprar una finca al terme municipal d’Hostalets de Pierola (Anoia) a 2 km al nord oest del Bruc i al peu de Montserrat. Va preparar-hi unes feixes i va començar a plantar-hi vinya. La finca, amb el celler ubicat a la pròpia masia, està envoltada de bosc i situada a una altitud d’entre 350 i 450 metres sobre el nivell del mar, i actualment ja hi ha 3 hectàrees de vinya amb un marc de plantació de 6.500 ceps/ha.

La parcel·la està dividida en tres zones: la part superior es caracteritza per la seva distribució en terrasses amb dos tipus de sòl, una part de pissarra i l’altra d’argila vermellosa; la zona del mig que té terres pedregoses; i la part baixa amb una textura més fina i amb menys proporció de pedres. A l’inici del projecte, la direcció tècnica del celler fou a càrrec de la família Pérez Ovejero, propietària de Mas Martinet al Priorat, que van ser qui van aconsellar les varietats plantades, que són: sirà (amb un 40% de la superfície), garnatxa (20%), cabernet sauvignon (20%), monastrell (10%) i marselan (10%).

El celler comercialitza tres vins: el Quike, un rosat de garnatxa amb una lleugera criança en bóta de roure francès de quatre mesos, el Tramp, un negre que s’elabora amb un cupatge de sirà, garnatxa, monastrell, cabernet sauvignon i marselan, amb una criança en dipòsit de fusta i bótes més aviat curta, d’uns nou mesos.

I el que falta, el plat fort de la casa, és l’Alcor. Es tracta d’un cupatge on domina la sirà (aproximadament el 50%), acompanyada de la garnatxa (20%) i percentatges més baixos de marselan, monastrell i cabernet sauvignon. Un 65% del most va fermentar en bótes de roure obertes de 500 l, amb “pigeage” manual i el 35% restant ho va fer en tines de polièster i amb remuntats diaris. Les maceracions es van allargar entre 9 i 15 dies. Un cop acabada la fermentació alcohòlica va fer la fermentació malolàctica en bótes de roure francès, on el vi va fer una criança de 19 mesos. Totes les bótes són de roure francès de gra fi, en un 40% noves i el 60% restant de segon vi. Un 20% del vi es clarificà amb clara d’ou i un lleu filtrat. El 80% restant no es va clarificar ni filtrar abans del seu embotellat.

L’Alcor 2010 és un vi de color granat fosc, amb el voraviu de robí i d’aspecte dens a la copa. Al nas li costa d’obrir-se, però un cop la copa airejada (o encara millor, el vi decantat una estona abans de beure’l), de seguida surt el seu caràcter, on dominen les notes de pebrot escalivat (que curiosament serien més típiques del cabernet sauvignon, minoritari al cupatge) i notes de tinta xinesa i torrat suau. Un cop a la boca, si bé és dens i potent, els tanins rodons i vellutats el fan llaminer, i juntament amb les notes de fruita negra madura del reregust -móres i nabius- li donen un final fàcil i agradable.

Es tracta, doncs, per ubicació del celler i pel cupatge eclèctic, d’un vi original, fruit de la il·lusió i de l’empenta personal del seu creador, en Jordi Castellví. Només per això, que la passió pel vi hagi fet créixer vinyes en un indret on no n’hi havien, ja mereix tot el respecte i la curiositat. I si a més a més el vi està bo, val més no parlar-ne…, si no és davant d’una ampolla oberta i d’unes copes d’Alcor.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa