Bojos o artistes? No ho sé pas, en tot cas gent compromesa amb la terra, l’entorn i la sostenibilitat.

Diumenge 28 d’abril vaig assistir, (això sí amb cert terror per el que em podia trobar) al Saló dels Vins Naturals que es va celebrar al Convent de Sant Agustí de Barcelona.

He d’admetre que va ser una sorpresa ben agradable: em vaig trobar amb elaboradors diversos que oferien vins dignes, que s’ hauríem de tenir més en compte.

Productes de viticultura ecològica naturals, sense cap tipus d’additius. Tot i que també és cert que sota aquest paraigües n’hi havia algun que el millor que podia fer era dedicar-se a millorar el seus vins.

Però la sorpresa més gran va ser en descobrir un home. Boig, agosarat, transgressor, no se com definir-lo. El cert és que m’enlluerno amb els seus vins blancs, tots fets amb varietats de casa, tradicionals i elaborades de mil maneres diferents, cadascuna més interessant que l’altra.

Aquest home és en Laureano Serres Montagut del celler Mendall del Pinell de Brai, a la Terra Alta. Home de camp i vinyes, que fa vins tal com li ve de gust, sense plantejar-se si poden o no ser comercials.

D’algun dels vins tan sols n’elabora 250 ampolles, això sí, d’una complexitat tan gran que frega l’impossible.

Aquest és el cas del YES 2008, un vi blanc curiós, elaborat amb algunes de les varietats que té a les seves finques: macabeu, xarel·lo i colombar. Un vi que ha creat un vel flor de llevats indígenes de la zona que li donen una certa espectacularitat.

Groc brillant, net i glicèric. Amb un nas complex, amb notes de fruita blanca i de fruita seca -avellana i ametlla- persistència dels llevats i de flor de camamilla.A la boca, dens, corpulent, alhora que fresc i de recorregut llarg.

M’agradaria trobar més personatges com en Laureano, compromesos amb la qualitat i el medi ambient, elaboradors de vins tradicionals de casa i inventant-se dia a dia.

Siguin bojos o artistes, el cert és que gent d’aquest tipus són els que fan que el món del vi sigui un plaer que es pot anar redescobrint dia a dia.

Paco Cordero és el sommelier del restaurant Cantó de Santa Coloma de Gramenet.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa