VadeVi
Carles Andreu Parellada 2010: tècnica nova per a raïm ancestral

[fitxatecnica]Parellada Carles Andreu 2010
DO Conca de Barberà
PVP Aprox: 6,20 €
Tel.: 977 887 404
Etiquetat en català.
www.cavandreu.com[/fitxatecnica]La Conca és una Denominació d’Origen amb esperit emprenedor que cerca el seu posicionament en el mon vitivinícola i ho està aconseguit gràcies a l’aposta dels seus cellers per les varietats autòctones i la qualitat.

Un dels cellers amb més trajectòria de la zona, Carles Andreu, que ja ens havia sorprès amb el primer trepat vinificat en negre de Catalunya, des de l’any passat també ha volgut extreure la màxima expressió de la parellada. Aquesta és una varietat blanca menystinguda i que només s’utilitzava per als vins base pel cava perquè te tendència a produir grans quantitats de raïm de poc cos i grau. Tot i així, quan els viticultors saben fer bé la seva feina poden obtenir un producte interessant .

Carles Andreu ha escollit per a elaborar aquest vi una de les seves finques amb parellades més velles, al voltant dels 30 anys, plantades en vas. L’”Era del Sanahuja” és un coster a 430 m sobre el nivell del mar de terreny molt pobre, de fet la producció no arriba als 2 kg per cep, que permet que el raïm assoleixi extraordinàriament els 12º d’alcohol probable.

Per a l’elaboració ha utilitzat una tècnica emprada per alguns vins negres com els “Beaujolais noveaux” de la Borgonya, anomenada “maceració carbònica”. Es tracta de deixar durant uns dies els raïms sencers en una atmosfera de gas carbònic abans de la fermentació alcohòlica, de manera que es produeix un procés natural dins del gra que donarà més aromes i color al vi. A més a més, per aconseguir que la parellada adquireixi més untuositat i complexitat, se li fa “battonagge” en el dipòsit després de la fermentació, o sigui, que es deixen els llevats o “lies” a la tina i es van remenant periòdicament .

L’anyada 2010 és la segona que ha tret al mercat i cal destacar-ne el seu potencial aromàtic més intens que la de l’any passat. Com diu el mateix Carles:“hem anant aprenent sobre la maceració carbònica”. D’aquesta manera tenim un vi blanc de color groc pàl·lid amb reflexes daurats, amb un nas força complexe amb records de fruites blanques, tropicals i una sorprenent nota a pètal de rosa que ens faria pensar en un gewürztraminer. En boca presenta molt bon equilibri entre la frescor, l’alcohol i la consistència acompanyada d’uns tocs vegetals molt peculiars. És una parellada que sorprèn per la persistència.

Anna Casabona és sommelier i responsable del Rebost-Vinoteca de Valls.


LA DEL 2010 ÉS LA SEGONA ANYADA D’AQUEST MONOVARIETAL DE PARELLADA FOTO: CARLES ANDREU

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa