Clos Corriol Blanc 2013Celler Joan Ametller

DOQ Priorat

Etiquetat en castellà

Preu Aprox. 7 €

Tel. 977 098 100 – 663 456 696

Web: www.ametller.com

Les coses com són: no coneixia aquest vi. Aquests dies, fent una repassada al llistat dels vins guardonats als Premis Vinari, hi he trobat aquest Clos Corriol del qual només en tenia referències per escrit però que no recordava haver tastat mai. Consultada la llista de medalles, veig que es va endur una plata a la categoria de blancs joves i el Vinari Especial de plata de la DOQ Priorat, que el certifica com el segon vi més ben puntuat d’aquesta DO. Dit i fet, localitzada la mostra i un cop a la temperatura adequada, procedeixo a destapar l’ampolla. Només ensumar la copa ja me n’adono del motiu pel qual es va endur aquests dos guardons: és un vi que destaca clarament de la mitjana, per qualitat i per intensitat de les aromes.

A les dades de la fitxa tècnica, veig que es tracta d’un priorat 100% garnatxa blanca, sense pas per fusta, i que segons el celler es ven per sota dels 7 euros, una dada que encara el fa més atractiu, atès que els vins prioratins solen tenir un preu que s’enfila gairebé sempre per damunt de la desena.

L’elabora el celler Joan Ametller, fundat l’any 2003 i ubicat a la propietat Mas del Mustardó, a la Morera de Montsant. Compten amb dues finques pròpies: una a la mateixa propietat, on hi ha el celler i les vinyes joves, i l’altra a les Solanes, al terme de Porrera, on es troben les vinyes més velles plantades en coster de forta pendent.

Elaboren diversos vins, els Clos Corriol blanc, rosat i negre, els més econòmics del celler, els Clos Mustardó blanc i negre, ambdós amb criança, i tot i això amb preus al voltant dels 10 euros, i el negre elaborat amb les vinyes més velles, Els Igols.

Així, el Clos Corriol blanc és el blanc jove del celler, elaborat com ja s’ha comentat abans, al 100% amb garnatxa blanca. És de color de llimona pàl·lid, de reflex lleument verd. I ara tornem al punt que anteriorment ens havia sorprès: les aromes. Són intenses, molt intenses per tractar-se d’un monovarietal de garnatxa blanca, uns vins que se solen caracteritzar més per ser interessants i potents a la boca, que no pas al nas. I més encara tractant-se d’un vi del Priorat, un indret de clima dur i càlid a l’estiu, que en els vins blancs sol potenciar més la potència i el grau, que no pas la intensitat aromàtica. Té notes cítriques, de llimona madura i d’aranja, i també matisos de fruita blanca de pinyol, d’albercoc, préssec de vinya, i fins i tot un punt de fruita tropical, mango i pinya. A la boca el nivell no decau. És un vi intens, però sense cap sensació de pesantor ni d’excés d’alcohol o de calidesa. Ans el contrari, és dens i alhora fresc, amb gust i sensació de llimona confitada. Un cop al paladar és llaminer, i si es deixa escalfar una mica a la copa, encara obre un altre ventall aromàtic, amb notes fins i tot d’hidrocarburs, amb records molt subtils de “pegamento Imedio” i meló sobremadurat.

És doncs un vi especial, amb personalitat i recognoscible, que fa que el lema de la

casa: “A Celler Joan Ametller treballem per posar el Priorat al teu abast” no sigui

purament retòric, sinó una realitat tangible i plaent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa