Costa del Maresme 2008: l’ànima negra d’Alella

Les plantacions de raïm negre comencen a donar fruits d'alta qualitat

El Costa del Maresme 2008 és un monovarietal de garnatxa negra que demostra que a Alella no només s’hi fan grans vins blancs. Foto: VADEVI.cat

Costa del Maresme 2008

Alella Vinícola

DO Alella

PVP Aprox. 22 €

Etiquetat en català

Tel. 935 403 842

Web: www.alellavinicola.com

Des que el 1998 la vella cooperativa Alella Vinícola es va convertir en una empresa privada, es va iniciar un procés de renovació de les instal·lacions i, més important, de plantació de vinyes més allunyades del nucli urbà per substituir les que mica en mica anaven desapareixent per la creixent pressió urbanística.

Així va ser com el 2003 es va plantar la vinya de Mas Coll, la més alta d’Alella, situada en cotes d’entre 350 i 500 metres d’altura, i amb un sòl àcid i pobre de sauló, el més característic dels vins alellencs, format per l’arena que resulta de la descomposició dels granits. S’hi van plantar uns 25.000 ceps entre garnatxa negra, sirà, monestrell i carinyena.

Amb la garnatxa negra d’aquesta parcel·la s’elabora l’última novetat del celler, aquest Costa del Maresme que acaba de sortir a la venda, corresponent a l’anyada 2008. Són, doncs, vinyes joves, de només 5 anys quan es van veremar.

Podria semblar estrany que amb aquesta vinya jove s’hagi elaborat el vi negre més alt de gamma del celler, atès que se suposa que el millor raïm és el procedent de vinya vella. El cert és que, el que és important, és que els ceps estiguin equilibrats entre la par soterrada de la planta -les arrels- que són les que capturen els nutrients del sòl, i la producció de raïm.

Així, la vinya jove, amb molt vigor i per tant, molt productiva, i alhora amb arrels poc desenvolupades, sol fer raïm poc concentrat.

Però també és cert que una agricultura poc avariciosa, que controli la producció dels ceps amb una poda restrictiva, i amb ceps plantats en un sòl pobre com és el cas del sauló, també es pot aconseguir raïm concentrat de vinya jove. De fet, de la garnatxa negra de Mas Coll se n’ha extret un rendiment molt baix, de només 2.000 kgs per hectàrea.

El color d’aquest Costa del Maresme, intens i cobert, confirma que s’ha assolit una bona concentració. L’elaboració també ha estat curosa, i se li ha fet fer una criança de gairebé tres anys entre els 17 mesos en bóta, 5 més en dipòsit i una estada final d’un any en ampolla.

Les aromes són intenses, atractives i complexes, amb una combinació excel·lent de fruita negra -gerds- moderadament madura, espècies -pebre negre- i un deix torrat fi.

A la boca i ha el tradicional toc llaminer de la garnatxa, en aquest cas compensat per una acidesa refrescant, i una estructura ferma i alhora amable. Una delícia de vi que demostra que a Alella s’hi poden elaborar negres d’altíssim nivell i que alhora és també un reconeixement a la bona feina del celler i el seu enòleg, Xavier Garcia.

Nou comentari