El Angosto Blanco 2012: cos i ànima

Un cupatge eclèctic de moscatell de gra petit, verdejo, sauvignon blanc i chardonnay

El Angosto Blanco 2012

DO València

Etiquetat en castellà

PVP. Aprox. 4,25 €

Tel. 962 380 638

Web: www.bodegaelangosto.com

En analitzar les dades del celler ontinyentí El Angosto, n’hi ha una que desconcerta: disposa de 300 hectàrees de vinya… però només 90 -que ja són moltes- les destina a vinificació. Què en fan, doncs, de les altres? Doncs molt senzill: la mateixa propietat explota d’una banda el celler El Angosto, on vinifica el raïm de les 90 hectàrees, i la resta són vinyes de l’altra empresa del grup, Viveros Cambra, que subministra ceps i empelts a altres viticultors i cellers. Són vinyes de ceps mare portaempelt (els ceps bords resistents a la fil·loxera), de ceps mare de varietats viníferes d’on es treu la fusta per empeltar els ceps bords, i la resta es destina a terra per a viver.

No és estrany, doncs, que disposant de tants ceps i varietats on triar, el cupatge d’aquest Angosto blanc sigui ben eclèctic i variat: moscatell de gra xicotet, verdejo, sauvignon blanc i chardonnay, en igual proporció. Encara un altre dubte sobre el verdejo que apareix a la fitxa: es tracta d’una traducció desafortunada del nom del raïm verdill, una varietat autòctona que havia estat molt abundosa a la subzona Clariano de la DO València, o realment es tracta de la varietat verdejo originària de Rueda? Des del celler confirmen que no disposen de verdill i que es tracta de la varietat d’origen castellà.

El vi és de color groc d’intensitat mitjana i amb un reflex verdós que suggereix frescor. Vist que totes les varietats que composen el cupatge són especialment aromàtiques, els més mal pensats podrien esperar un vi de focs d’artifici: molt espectacle al nas i poca substància a la boca. La primera part es confirma en olorar la copa: fruita a dojo, pinya, plàtan, poma golden, i notes més fresques d’herba fresca procedents de la verdejo. El millor és que a la boca no decep, ans el contrari: és corpori, ferm, amb un punt llaminer i un final lleument amarg que li aporta seriositat.

Nou comentari