El centenari de la Costa Brava escull tres vins oficials de cellers de Mollet de Peralada, Espolla i Capmany

El Centenari de la Costa Brava ja té vins oficials

El Centenari de la Costa Brava ja té vins oficials. Aprofitant la celebració del Fòrum Gastronòmic de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona ha presentat aquest dimarts els vins que acompanyaran els menús que ofereixen diversos restaurants amb motiu de l’efemèride. La selecció dels tres vins -negre, blanc jove i dolç- s’ha portat a terme per part d’un acreditat grup de sommeliers. Els experts han escollit els vins de cellers de Mollet de Peralada, Espolla i Capmany. Els vins escollits porten la denominació ‘Vi del centenari’ a través d’una etiqueta identificativa.

Amb motiu de la celebració del Centenari de la Costa Brava i de l’estreta vinculació del vi amb les comarques gironines, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i el Consell Regulador de la DO Empordà han impulsat i realitzat la selecció de diversos vins que tenen per objectiu commemorar els cent anys de la demarcació i promoure la qualitat enològica del vi de la Costa Brava.Com a complement a la selecció de la Carta de la Costa Brava, un acreditat grup de sommeliers ha seleccionat els millors vins de les següents varietats: negre criança, blanc jove i vi dolç de la DO Empordà escollits sota uns criteris de selecció preestablerts pel Consell Regulador. Aquests vins podran acompanyar als menús del Centenari que ofereixen els restaurants adherits per bé que són susceptibles de ser consumits amb altres plats.El vi blanc jove escolli ha estat el ‘Floresta blanc 2008’ del celler Pere Guardiola de Capmany (Alt Empordà). Té un cupatge del 50% de Macabeu, 43% de Chardonnay i 7% de Moscat d’Alexandria.

Els sommeliers han destacat el seu ‘color groc pàl·lid brillant amb reflexos verdosos, l’aroma intensament afruitat i el seu gust fresc i llarg’.Pel que fa al vi negre criança, l’elegit ha estat el Puntiapart del celler Lavinyeta de Mollet de Peralada (Alt Empordà). És el vi amb més evolució del celler. Té un cupatge del 53% de Cabernet Sauvignon, el 24% de Samsó i el 23% de Merlot. L’envelliment s’ha portat a terme durant un any i un mes en barriques de roure francès, hongarès i romanès. Es tracta d’un vi de color cirera picota de capa intensa, d’elevada intensitat olfactiva, amb aromes de fruita madura i minerals, molt equilibrat i concentrat en boca, amb tanins elegants i complexes. Per últim, el vi dolç del Centenari és la ‘Garnatxa gran reserva’ del celler cooperatiu d’Espolla (Alt Empordà). Té un color ambre intens amb reflexos verdosos i or vell, un aroma complex i intens, una dolçor equilibrada i és intens al paladar, càlid i suau i amb llarga persistència. És el vi de postres tradicional a l’Empordà. Els vins escollits porten la denominació ‘Vi del Centenari’, amb una etiqueta identificativa. Els establiments que comercialitzen aquests vins són bàsicament restaurants i establiments de productes alimentaris de la demarcació gironina.La presentació dels vins ha anat a càrrec del rosetenc Roger Viusà, campió d’Europa de Sommeliers 2008. El president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Enric Vilert, durant la presentació dels vins ha declarat que ‘a les comarques gironines disposem de productes de primera qualitat que hem de donar a conèixer i que ens atorguen identitat i valor’. El president ha afegit que el Centenari de la Costa Brava i la gastronomia han d’aprofitar la sinergia de promoure’s conjuntament a nivell internacional.

El vi, protagonista aquest dimarts al Fòrum
El vi ha estat el protagonista de la segona jornada del programa professional de Fòrum Gastronòmic Girona 09. Els germans Jordi i Josep Roca han obert el programa del FòrumVi amb una sessió única de ‘Postres de vins’. El taller ‘Plats de vi’ ha anat a càrrec del xef Paco Morales i la sommelier Rut Cotroneo, que han aprofitat la sessió per donar a conèixer el seu nou destí professional, l’Hotel Ferrero de Bocairent (València), fet que ha creat molta expectació per la vàlua professional d’aquests dos professionals. Els còctels per menjar de Javier de las Muelas han posat el llistó més alt de l’art de la cocteleria combinat amb la gastronomia. Aquesta jornada eminentment enològica culminarà, a les 7 de la tarda, amb la sessió Vidavi, a la sala Cambra. Durant la sessió, un cop més, el sommelier Josep Roca sorprendrà i meravellarà tots els assistents.D’altra banda, els cuiners Quique Dacosta i Josep Pàmies amb ‘Cuinar amb stevia’ i Josean M. Alija i Mariano Gómez amb ‘Els productes autòctons del País Basc’, han fet que el producte, pròpiament dit, fos el protagonista a la cuina. Pierre Gagnaire, que va ser ponent del primer Fòrum al 1999 i que s’ha mantingut fidel fins i tot en aquesta desena edició, ha estat la gran ‘estrella’ de les sessions magistrals d’avui.La presentació dels Vins del Centenari de la Costa Brava, a càrrec del sommelier Roger Viusà; la de la Guia de Restaurants de Catalunya 2009-2010 del Fòrum Gastronòmic i Descobrir Cuina; i la del nou portal de cuines de TV3 i Catalunya Ràdio ‘Clubdecuines.cat’, són els principals actes paral·lels al programa professional de la jornada d’avui.

Dimecres 25, el torn dels neoforners
El forner sevillà, Fidel Pernía (Masa Bambini), i David Nelson, de BarcelonaReykjavik, oferiran aquest dimecres, l’última jornada de l’edició dels 10 anys del Fòrum, dues sessions entorn de la cultura del bon pa. Per altra banda, xefs de l’alçada de Dan Hunter, Elena Arzak, Alain Passard, Xavier Pallicer o Michel Bras, entre d’altres, són alguns dels ponents que passaran pels diferents escenaris del Fòrum al llarg de la jornada final.’Cava texturitzat: el cava que es menja’, sessió a càrrec de l’empresa de vins i caves Agustí Torelló i de Joan i Josep Roca, servirà per presentar en exclusiva un cava que es menja i que es donarà a conèixer públicament el proper 23 d’abril, diada de Sant Jordi.La jornada acabarà amb un sopar on es reuniran més de setanta persones, entre els quals hi ha els millors xefs del món, que sumen més de 30 estrelles Michelin. Els amfitrions seran els gironins germans Roca al Celler de can Roca.


El sommelier Roger Viusà durant la presentació dels vins del Centenari de la Costa Brava aquest dimarts al Fòrum Gastronòmic Girona 2009 FOTO: Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

Nou comentari