Enrique Mendoza Estrecho 2008: l’elegància en el monestrell

Un vi que canvia la pega dolça i fruita confitada típica de la varietat per finor i subtilitat

Enrique Mendoza Estrecho 2008

DO Alacant

Pvp. Aprox. 21 €

Etiquetat en castellà i anglès

Tel. 965 888 639

Web: www.bodegasmendoza.com

El celler Enrique Mendoza va néixer a l’Alfàs del Pi (Marina Baixa) i posteriorment es va ampliar amb la Finca el Chaconero de Villena (Alt Vinalopó), on hi ha la majoria de vinyars i el celler d’elaboració.

A hores d’ara, algun dels seus vins com el Shiraz criança, el Reserva Santa Rosa o el Dolç de Mendoza són gairebé clàssics, vins plenament consolidats i de prestigi reconegut. Com tots el cellers relativament recents -el projecte no es va concretar fins el 1989- en aquell moment es va apostar per les varietats de raïm foranes, les més prestigioses i amb les que s’elaboraven els millors vins del món. Així a Villena disposen de vinyes de chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, petit verdot, sirà i de l’autòctona monestrell, a més a més del moscatell d’Alexandria plantat a la Marina.

L’Estrecho procedeix d’una parcel·la concreta a 700 metres d’alçada, el paratge Estrecho de Pipa, amb velles vinyes de monestrell plantades en vas sobre un sòl sorrenc molt pobre, de rigorós secà i tractades només amb mètodes ecològics. Té 14 mesos de criança en bótes noves, però s’han triat bótes grans, de 500 litres, en comptes de les més habituals bordeleses de 225, per no carregar molt el vi de fusta.

El color és fosc i cobert, de cirera molt madura, però el voraviu de color de robí ens avança que el vi no està massa envellit. Qui esperi un monestrell tradicional amb gust de pega dolça i de fruita confitada, tindrà una sorpresa. Si bé per clima de maduresa no n’hi falta, les aromes són fines, amb molta fruita vermella, però també amb notes més subtils de tinta xinesa, menta fresca i un torrat molt lleu.

A la boca, malgrat el color, és d’entrada fina, amb un volum present que no arriba a embafar, i molt llarg. Un gran vi que desmenteix que el monestrell només aporti maduresa i força: d’elegància no n’hi falta.

Nou comentari