Ètnic blanc 2010: trencant tòpics

l’Ètnic s’elabora amb garnatxa blanca procedent de vinyes de més de seixanta anys. Foto: Celler el Masroig

Ètnic blanc 2010

Celler el Masroig

DO Montsant

Pvp. Aprox: 12 €

Etiquetat en català

Tel. 977 825 050

Web: www.cellermasroig.com

El nom ja és una declaració d’intencions: Ètnic, en referència a la varietat de raïm autòctona i més representativa dels vins de la Terra Alta, la garnatxa blanca, amb la que s’elabora aquest vi.

No és l’únic vi d’aquesta varietat del celler, que també en fa el Les Sorts Blanc, pel qual anuncia una elaboració gairebé idèntica: “inici de fermentació en acer inoxidable a baixa temperatura i final de fermentació en bótes noves de roure francès on envelleix durant 6 mesos amb les mares”.

Quina diferència hi ha, doncs, entre dos vins del mateix celler, elaborats amb el mateix raïm i pel mateix mètode? Doncs, per començar que no ho estan, d’elaborats amb el mateix raïm. I és que una cosa és que es facin amb raïm de la mateixa varietat, i una altra, és que el raïm sigui el mateix. Que no ho és, perquè per a l’Ètnic reserven el procedent de les vinyes més velles, de més de seixanta anys.

El que queda clar en tastar aquest Ètnic és que en el món del vi, fer cas dels tòpics és sinònim d’arriscar-se a l’error. Sempre s’havia dit que la garnatxa blanca és una varietat molt oxidativa i que per aquest motiu, no era adequada per a elaborar-ne vins de criança o fermentats en bóta, perquè evolucionaven ràpidament i perdien la frescor i les aromes de fruita.

I potser sí, que la garnatxa blanca és més oxidativa que altres varietats, però el cert és que si es treballa amb raïm de qualitat, com el d’aquestes vinyes velles, i la feina al celler és acurada, s’aconsegueixen grans vins com aquest.

I és que de frescor, no n’hi falta, atès que la fruita blanca, pera castells i raïm, i notes d’herba fresca dominen els de mantega de la criança. A la boca és encara més fresc, amb una acidesa cítrica molt agradable, que compensa i alleugereix un tacte dens, amb un final amb un punt amarg i torrat que posa el contrapunt de seriositat.

Nou comentari