VadeVi
Finca Viladellops Xarel·lo XXX 2012: tot el potencial de la varietat!
  • CA

Finca Viladellops Xarel·lo XXX 2012
DO Penedès
Preu aprox. 20 euros
Etiquetat en català
Vi procedent de l’agricultura ecològica, certificat Eurofulla de la UE
Tel. 93 818 83 71
Quan un va a Viladellops sembla que entri en un conte de cavallers i fades. Les vistes al castell d’Olèrdola, els carrerons de terra, les cases antigues de pedra i la masia senyorial amb les palmeres dels indians que donen la benvinguda al celler, fàcilment fan volar la imaginació cap a una altra època. A tot això, se li sumen les vinyes que envolten el poble i fa goig veure’n el vigor, sobretot ara durant la verema.
La família Desvalls, propietaris de la finca Viladellops, són conscients que tenen un bé de Déu a preservar. Marcelo Desvalls, qui està al capdavant del celler, va decidir ara fa poc més d’una dècada elaborar un vi propi en lloc de vendre tota la producció a d’altres elaboradors. S’interessa pel màxim respecte amb l’entorn, apostant per l’agricultura ecològica i l’expressió del seu terrer, molt pobre i calcari, amb presència de fòssils marins de quan el Mediterrani havia ocupat el massís del Garraf. A pocs quilòmetres de Vilafranca del Penedès i la moguda Sitges, aquesta zona té llarga tradició viticultora, i també de cultiu de l’olivera i ametllers. Les vinyes de Viladellops es troben a uns 300 m. sobre el nivell del mar.
El Xarel·lo XXX 2012 és el vi blanc ecològic més representatiu de la finca. Cupatge de diferents varietats de xarel·lo, seleccionades de les millors procedències: de parcel·les de vinyes de 20 i 50 anys i una que té plantada amb la varietat xarel·lo vermell o rosat. Aquest és una mutació genètica del xarel·lo que actualment trobem al Penedès. És molt escàs i es caracteritza per tenir la pell d’un color vermellós i més gruixuda, cosa que li aporta més complexitat aromàtica. Marcelo comenta que li van explicar que originàriament el xarel·lo era vermell i que per dominància genètica va quedar l’albí a la regió. El temps i els especialistes genètics ens confirmaran si té raó, a mesura que es va recuperant aquesta varietat al Penedès. La verema del Xarel·lo XXX es fa manualment i la fermentació del raïm de cada parcel·la es fa per separat, amb una criança de 8 mesos en bóta de roure francès i amb les mares del vi, fent bâtonnage periòdicament.
A la vista, el XXX té un aspecte untuós amb una llàgrima petita i ben arrodonida, glicèrica. Un color groc pàl·lid que vira cap a tons daurats. Al nas, esperem tenir una bona sensació aromàtica, sabent que és una suma de xarel·los. I així és. Començant per les aromes cítriques i de fruita blanca, fines i elegants, amb sensacions florals i també amb la presència d’herbes mediterrànies, de fonoll, romaní, sàlvia, estragó, les que voregen les vinyes i el massís del Garraf. L’estil mediterrani i la salinitat estan presents en nas però es noten més en boca. Un cop el degustem, continuem descobrint un vi intens i ampli, que entra fresc i amb els matisos florals i herbacis que apuntava al nas. Ens dóna una textura untuosa atesa la seva criança en bóta i amb les mares, i gràcies a l’acidesa exquisida ens manté un pas fresc i un final llarg i salí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa