Foresta Sumoll 2012

Celler Vins de Foresta

Sense DO

PVP Aprox. 14 €

Etiquetat en català

Tel. 619 008 838 – 670 300 238

Web: www.vinsdeforesta.cat

Cada cop hi ha més pagesos que són conscients del valor -valor com a patrimoni natural, no pas com a valor econòmic- de les vinyes, velles, situades en indrets difícils, on els ceps extrauen el millor de sòls durs i pobres i per això, en lloc d’abandonar-les o arrencar-les pel baix preu al que els paguen el raïm, es posen a elaborar els seus propis vins.

Es tracta de vins amb valor afegit, basats en el raïm i en el territori. És el cas del celler Vins de Foresta, que disposa de vinyes de xarel·lo plantades en terrasses amb marges de pedra seca centenaris, en una finca ubicada a l’Arboçar, al Massís del Garraf en parcel·les a 300 m d’altura. Amb aquest xarel·lo excepcional elabora el Foresta Blanc, menys de 2.600 ampolles, que donen molta feina i pocs guanys, però molta satisfacció personal als seus elaboradors.

Ara bé, si fer un vi de xarel·lo de vinyes tan velles té mèrit, encara en té més treballar amb sumoll de 45 anys, procedent d’una petita parcel·la de la Beguda Alta, de la que en van elaborar la poc impressionant o molt impressionant quantitat, depèn de com es miri, de 495 ampolles.

El sumoll és una varietat de raïm catalana tradicional, de la que n’hi havia hagut plantades milers d’hectàrees, especialment al Penedès i el Camp de Tarragona, però que poc a poc va anar desapareixent, substituïda bé per raïm blanc de les varietats clàssiques del cava, macabeu, xarel·lo i parellada, o bé per les varietats negres d’origen francès que es van posar de moda a partir de l’últim terç del segle XX.

Tant és així que fins i tot va arribar a desaparèixer com a varietat autoritzada de la DO Penedès. Afortunadament això va ser corregit i a hores d’ara els vins de sumoll poden tornar a estar emparats per aquesta DO. Tot i això, aquest Foresta s’elabora sense DO perquè el 2012, quan es va collir el raïm, encara no estava autoritzat.

En aquest cas, el sumoll està complementat per un 16% de marselan, un encreuament entre la garnatxa negra i el cabernet sauvignon, que equilibra els trets més crítics del sumoll: la seva aspror i verdor tradicional es compensa amb la dolçor vellutada de la garnatxa i la falta d’intensitat del color, per la negror del cabernet sauvignon.

El 50% del vi fermenta i fa una criança de 15 mesos en bóta de roure, que aporta també les aromes elegants de la fusta i de les espècies. L’altre 50% fermenta i fa la criança en dipòsits d’acer inoxidable.

El resultat és extraordinàriament equilibrat, agradable i alhora original. Un vio de color d’intensitat notable i voraviu lilós que indicaria més joventut de la real, recordem que és un vi del 2012.

Les aromes són molt intenses, amb una sensació inicial amb punt de torrat i un toc mineral de pedra foguera, que de seguida deixen pas a notes molt llamineres, de fruita vermella, maduixa. I encara queden per arribar les últimes notes, les que duren més, balsàmiques, de llorer i d’eucaliptus, característiques del sumoll i que poden arribar a ser excessivament punyents quan no van acompanyades de la fruita madura que hi ha en aquest Foresta.

A l’entrada en boca és corpulent, llaminer com de garnatxa de clima càlid, però un cop al paladar és més fresc, amb una acidesa que desentela el paladar i un final lleument tànnic, d’aspror de pell de préssec. Vaja, que pels 14 euros que en demanen (valdre, val més) jo no badaria i aniria a intentar trobar una de les 495 ampolles que en van elaborar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa